Megnyílt a Selye János Egyetem 15. akadémiai éve

Nagy Miskó Ildikó 2018. szeptember 14., 17:48

Nagy érdeklődés közepette zajlott a Selye János Egyetem 15. akadémiai évnyitó ünnepsége szeptember 14-én az intézmény Konferencia-központjában. Az eseményen Szabó József, Magyarország szlovákiai nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, valamint a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd több vezető politikusa, továbbá a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, illetve sok hazai és magyarországi egyetem magas szintű képviselője is megjelent.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az előző tanévben 421 diák végzett a felvidéki magyar egyetemen

Az egyetemi Cantus Iuventus kórus a szlovák és az uniós himnusszal nyitotta meg az ünnepséget. Majd Bukor József köszöntötte a vendégeket, ezt követően Juhász György, az SJE rektora számolt be az előző akadémiai év egyetemi eseményeiről és sikereiről. Egyebek mellett elmondta: az elmúlt akadémiai évben 421 hallgató fejezte be sikerrel tanulmányait, ők a júniusban és július elején zajló kari diplomaátadó ünnepségek alkalmával vehették át okleveleiket.

“A tudományos tevékenység mellett hallgatóink aktívan bekapcsolódnak a sport- és szabadidős tevékenységekbe is. Egyetemünk férfi röplabdacsapata a mögöttünk álló évadban a szlovák 1. ligában ezüstérmes lett, és többségében saját nevelésű játékosokkal harcolta ki az extraligába való feljutás jogát” – számolt be az egyetem sporteredményeiről. 

Folyamatosan frissítik a képzési palettát

A tavalyi tanévnyitó során örömmel számolt be a komplex akkreditációs feltételek sikeres teljesítéséről. "Az elmúlt évben már nem kellett ilyen megmérettetésben részt vennünk, ám a hallgatókért való „versengés” a mi intézményünk számára sem ismeretlen. Hogy minél nagyobb mértékben eleget tudjunk tenni a felsőoktatás iránt érdeklődők elvárásainak, folyamatosan frissítjük képzési palettánkat” - hangsúlyozta. Elmondta: az idei akadémiai évtől az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy az SJE saját tanulmányi programjain kívül közös képzésekben is részt vegyenek.

"Jelenleg két ilyen közös képzést kínálunk: a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve a Vidékfejlesztési agrármérnök alapszintű tanulmányi programot és a budapesti Corvinus Egyetemmel karöltve a Kereskedelem és marketing tanulmányi programot. Az elmúlt akadémiai évben sikerrel akkreditáltattuk az alapszintű pedagógia és köznevelés tanulmányi programot. Tanárképző Karunk kínálatában szerepel továbbá a szakbővítés szlovák nyelv és irodalom szakon, de az érdeklődőknek módjukban áll kiegészítő pedagógiai tanulmányokat is folytatni az egyetemen oktatott tanulmányi programok alapján” – sorolta az új lehetőségeket. Hozzátette: ez utóbbira szeptember 30-ig lehet jelentkezniük a nem pedagógiai felsőfokú végzettséggel rendelkező, de pedagógiai szakképesítést szerezni kívánó érdeklődőknek.

A beiratkozott hallgatók száma 1772, legtöbben pedagógusnak készülnek

A rektor ismertette a hallgatói létszámok alakulását. A 2018/19-es akadémiai év kezdetén 1772 hallgató iratkozott be az egyetemre, a következő képzési szintek szerinti megosztásban:

·       alapképzésre ez idáig összesen 1333-an,

·       mesterképzésre pedig 396-an iratkoztak be egyetemünkre,

·       doktori képzésben 43 beiratkozott hallgatónk van.

A beiratkozott hallgatói összlétszámok karok szerinti megoszlása a következőképpen alakult:

·       a Tanárképző Karon 921 hallgató,

·       a Gazdaságtudományi Karon 771 hallgató,

·       a Református Teológiai Karon pedig 80 hallgató tanul” – árulta el.

Juhász kitért az egyetem elmúlt időszakban folytatott fejlesztési tevékenységére. "Az oktatási minisztériumba benyújtott, az SJE hálózati infrastruktúrájának fejlesztése elnevezésű, sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 33 ezer euró értékben újulhatott meg egyetemünk épületeiben a hálózati infrastruktúra és a WiFi hálózat. Tavaly a Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) támogatásával valósult meg az egyetemi sportközpont, a kémiai és a biológiai laboratóriumok fejlesztése. Egyetemünk a diákotthonok fejlesztése terén 2017-ben jelentős előrelépést tett. Megvásárolta a Sirály1 Diákotthonra épülő Sirály2 Diákotthont, amely teljesen felszerelt, üzemkész állapotban került az egyetem tulajdonába. A Sirály2 megvásárlását a Magyar Országgyűlés döntése alapján Magyarország Kormányának egyszeri, célirányos támogatása tette lehetővé. Az új kollégium 6-emeletes, 66 lakóegység, ugyanennyi szociális helyiség és 126 szoba található benne, teljes kapacitása 354 fő” – hangzott el.  

Egyetemi polgárokként éljenek a történelmi város adta lehetőségekkel!

Juhász György az elsőéves hallgatókhoz is szólt: "A nagy tudósról, Selye Jánosról, a stresszelmélet megalapozójáról elnevezett egyetemen, Jókai és Lehár szülővárosában egy olyan intézményben folytatják majd tanulmányaikat, amely dinamikusan fejlődik. Küldetéséből adódóan lehetőség nyílik a hallgatók jobb megismerésére és a oktató-hallgató kapcsolat személyesebb légkörének kialakítására is…” - mondta, arra is felhívta a figyelmüket: e városban lehetőségük lesz arra is, hogy bekapcsolódjanak Észak- és Dél-Komárom kulturális és társadalmi életébe, s igaz egyetemi polgárokként éljenek e történelmi város adta lehetőségekkel.

Utána Peter Krajňák oktatási államtitkár szólt a hallgatósághoz. Elismerte: fontos, hogy a magyar ajkú fiatalok egyetemi szinten is az anyanyelvükön tanulhassanak. Gratulált a komplex akkreditáció sikeréhez, s nagyra értékelte a külföldi egyetemekkel együtt megvalósított projekteket. Végül jókívánságait magyarul is kifejezte, s a jelenlevőket arra kérte, hogy mosollyal az arcukon kezdjék az új akadémiai évet.

Újabb rektori díjak találtak gazdára, a "gólyák" pedig esküt tettek

Stubendek László, Komárom polgármestere a város egyik legfontosabb eseményének nevezte az egyetemi tanévnyitót. Az elsőéveseket arra sarkallta: legyenek büszkék, hogy olyan városban tanulhatnak, amely számos jeles személyiséggel gazdagította a magyarságot.

Ez alkalommal újabb rektori díjakat adományoztak az SJE mindazon munkatársainak, akik az előző akadémiai évben kimagasló szakmai, tudományos és/vagy publikációs tevékenységet végeztek, megalapozva az egyetem jó hírnevét.

A “gólyák” esküjének szövegét Szabó Barnabás, az SJE Hallgatói Önkormányzatának (HK) elnöki jogkörrel megbízott alelnöke olvasta fel, az elsőévesek pedig megismételték azt. Miután ekképp az egyetem teljes jogú hallgatóivá váltak, a HÖK-alelnök őket arra kérte: legyenek büszkék arra, hogy az anyanyelvükön tanulhatnak a Felvidéken, a Selyén.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS