Lengyelország gyászol: meghalt a kórházban a jótékonysági akción megkéselt gdanski főpolgármester

ma7 | MTI 2019. január 14., 16:34

Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be az őt ápoló gdanski egyetemi kórház orvosai hétfőn.

A kórház előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével tartott tájékoztatón az orvosok azt mondták:

harcoltak Adamowicz életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet.

Az 53 éves Pawel Adamowicz több ciklus óta vezette Gdansk városát. Adamowiczot, az országos szinten jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagját a tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A főpolgármestert egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak.

A támadáskor súlyos sérülések érték a főpolgármester szívét, a rekeszizmát és más hasi szerveit. Éjjel ötórás műtéten esett át,

azóta nem volt eszméleténél, és egy, a szív működését helyettesítő készülék segítségével tartották életben.

Korábbi értesülések szerint a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást, amelyek során a férfi több száz ezer forintnak megfelelő összegeket vitt el.

Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják.

Hatósági közlés szerint nyomozás indult, eredetileg gyilkossági kísérlet gyanújával, amelyet most gyilkosság elkövetésére módosítanak.

A gyászhírre a lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint a Gdanskból származó Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke részvétnyilvánításokkal reagáltak.

A halálhír nyomán bejelentette lemondását Jurek Owsiak, annak az alapítványnak az elnöke, amely a tragikus esemény színhelyévé vált karitatív akciót szervezte.

Owsiak évek óta szervezte a legnépszerűbb lengyelországi jótékonysági gyűjtést.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a köztéri eseményt a szervezők nem tömegrendezvényként jelentették be, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna.

A helyszín biztonságáért egy, a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a környéken megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

A gyászhírre számos lengyel kormánypárti és ellenzéki politikus reagált részvétnyilvánítással, valamint a gyilkos tett elítélésével.

Andrzej Duda elnök szerint "a gyűlölet és az erőszak tragikus következményeket és fájdalmat okozott, ebbe nem szabad belenyugodni". Joanna Kopcinska kormányszóvivő szerint Adamowicz "egy bestiális, a leghatározottabban elítélendő bűntett" áldozatává lett. Fájdalmát fejezte ki Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.

Andrzej Duda elnök bejelentette: több lengyel politikai tömörüléssel való egyeztetése nyomán Adamowicz temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánítják. A szertartás időpontjáról később döntenek a főpolgármester hozzátartozói. Gyászmiséket már hétfő este bemutatnak, többek között a két varsói székesegyházban.

A Gdansk városához kötődő lengyel politikusok közül reagált Lech Walesa volt elnök, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója, valamint Donald Tusk is, akinek az egyik munkatársa közölte: az Európai Tanács elnöke Gdanskba utazik.

Külföldi politikusok közül Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, valamint Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért EP-képviselőcsoport elnöke szolidaritásukat fejezték ki a hozzátartozókkal és a lengyel nemzettel.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes a Twitteren azt írta: teljességgel elítéli az erőszak minden formáját, imádkozik az elhunytért és a lengyelekért. Részvétnyilvánítás érkezett Andrej Babiš cseh kormányfőtől is.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS