2018. szeptember 21., 14:25

Matica slovenská: feleslegesen sok teret szentelünk a szlovákiai kisebbségeknek

Késni fog a „Nemzetiségek, ismerjük meg egymást” – a Szlovákiában élő nemzetiségeket bemutató tankönyv megjelenése. A tankönyv két évig készült, fő célja a szlovákiai gyerekeket megismertetni az itt élő nemzeti kisebbségek történelmével és kultúrájával.

Matica slovenská

Értesüléseink szerint a tankönyv jelenlegi formája eléggé vitatott, és néhány részét át kell értékelni. Peter Krajňák (Most-Híd) oktatási államtitkár nem régiben ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy mivel több vitás része van a tankönyvnek, amelyet nem sikerült megoldani, a tankönyv egyelőre nem fog a nyilvánosságra kerülni.

Állítólag több szerzőt megpróbáltak rávenni, hogy olyan módosításokat hajtson végre az általa kidolgozott szövegben, amelyekkel nem értettek egyet. A szerzők nagy része leginkább a Matica slovenská észrevételei ellen emelt hangot. Hogy milyen változtatásokat kért a magyarellenességéről hírhedt szlovák intézmény, nem ismeretes, azonban a Matica slovenská internetes oldalán elérhető egy interjú Margaréta Vyšnával, a Matica slovenská nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó központjának igazgatójával, aki éppen az említett nemzetiségekről szóló tankönyvvel kapcsolatban nyilatkozott.

Az interjú elolvasása után kétségeink támadnak afelől, hogy egy intézmény, amelynek munkatársai ilyen véleményen vannak a Szlovákiában élő kisebbségekről, hogy kaphatnak lehetőséget egy nemzetiségekről szóló tankönyv szövegének elbírálására. Az interjú magyar nyelvű fordítását teljes egészében közöljük: 

A nemzetiségi téma kifejezetten „matyicai”. Három kérdés Margaréta Vyšnához, a Matica slovenská nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó központ igazgatójához.

Egy kiegészítő tananyag kiadására készülnek az alapiskolák számára – „Nemzetiségek, ismerjük meg egymást” (szlov. Národnostné menšiny – zoznámme sa), melynek célja a diákok számára bemutatni a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségeket. A téma a Matica slovenskán belül is megoldásra váró feladat. Ez volt az oka annak, hogy Ön, mint a Matica slovenská nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó központ igazgatója kezdeményezte, hogy az intézmény bekapcsolódjon a tankönyv elbírálásába?

Természetesnek tartom, hogy a Matica slovenská részt vegyen ebben a folyamatban, elvégre ez a működésünkről szóló törvényből is következik. A publikáció bírálatán a Matica slovenská Szlovák Történelmi Intézménye is részt vett, és az intézmény bizottságának egyik tagja, Miroslav Kerekanič is együttműködött rajta. Annak ellenére, hogy a könyvben esztétikai szempontból nem találtunk kifogásolni valót, a benne szereplő adatok, illetve tartalmi beállítottsága felháborítottak bennünket. Egyetértettünk abban, hogy ez a publikáció minden téren félrevezető és nem objektív, hiányoznak belőle az információk a saját, nemzeti történelmünk perspektívájából. A könyvből úgy tűnik, mintha Szlovákia egy többnemzetiségű ország lenne, ahol a szlovákoknak csak más nemzetiségeknek köszönhetően sikerült fennmaradniuk, és ahol a kisebbségeknek csak jogaik vannak, de kötelességeik nincsenek.

Milyen fontos megjegyzései vannak?

A legjelentősebb hiányosságok a szlovák történelemmel kapcsolatos adatokban találhatóak, a legmegalapozatlanabb információk a magyar, illetve a ruszin-ukrán kisebbségekről szóló fejezetben. Elfogadhatatlan a tankönyvben használt terminológia, amely nem tartja tiszteletben a szlovák irodalmi nyelv szabályait, provokatívnak bizonyul a szlovák történelemmel kapcsolatos egyes fogalmak megnevezése az államnyelven és a kisebbség nyelvén is (Uhorsko/Magyarország). A történelmi-statisztikai adatok is pontatlanok. Javasoltuk, hogy az anyagot koncepcionálisan dolgozzák át, legyen megbízhatóan bemutatva a nemzetiségi fejlődés, és fontolják meg a szerzői csapat megváltoztatását. Az Állami Pedagógia Intézet (ŠPÚ) azonban biztosított bennünket arról, hogy a publikáción még dolgoznak.

Szükséges, hogy diákjaink ilyen témákról tanuljanak?

Feleslegesen sok teret szentelünk mindenféle kisebbségeknek, miközben elfelejtkezünk a többségről, a szlovák nemzetről. Amíg élni fog a kisebbségi téma, könnyebben tudják érvényesíteni érdekeiket. Ne hagyjuk magunkat manipulálni ezekkel a témákkal, hanem válasszunk sajátokat. Sok tartozásunk van a szláv nemzetiségek felé. 

A beszélgetés eredeti, szlovák változata ITT olvasható.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!