Marine Le Pen pártja már megelőzte Macronét, a migránspárti elnök mélyponton

2018. november 4., 18:00
ma7

Egy felmérés (Ipsos) szerint a francia kormánypárt, Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű mozgalma és a Marine Le Pen vezette radikális Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) fej-fej mellett végezne, ha most tartanák az európai parlamenti választásokat.

marine-le-pen.jpg
Fotó: Thibault Vandermersch
A felmérésen Le Pen pártja most először már a vezetést is átvette. Macron személyes népszerűségi indexe is történelmi mélyponton van, 21 százalékon áll, ami kevesebb mint a fele annak, mint amennyi a megválasztásakor volt. Az Ipsos közvélemény-kutató közvéleménykutatást tartott, amelyben a francia pártok és politikuson népszerűségére volt kíváncsi. A felmérés 1003 francia nagykorú állampolgár megkérdésével október 30-31-én készült és vasárnap tették közzé.

Eszerint a Nemzeti Tömörülésre jelenleg a választók 21, míg az államfő pártjára 19 százalék szavazna.Ennél az intézetnél Marine Le Pen pártjának mutatója négy pontot emelkedett az előző, augusztus végi mérés óta, míg a kormánypárt egy pontot veszített. Emmanuel Macron tetszési indexe, amely a nyár eleji Benalla-ügy (a szadista testőrparancsnok botránya), három miniszterének távozása és a félmeztelen fekete bűnözőkkel való szégyenletes fotózgatás után mélypontra süllyedt, az októberi kormányátalakítás után is mélyponton maradt: a YouGov közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett mérése szerint jelenleg alig 21 százalékon áll, amit politológusok az üzemanyagok környezetvédelmi adóemelése elleni tiltakozásokkal és a munkanélküliség stagnálásával is magyaráznak. Ez pedig azt jelenti, hogy mostanra több mint a felére esett vissza a francia elnök népszerűsége, hiszen 57 százalék támogatta megválasztásakor. Az elnökben NEM bízók aránya is nagyon magas: 71 százalékon áll.

Marine Le Pen pártján kívül valamennyi francia politikai erő népszerűségi mutatója visszaesést mutat.

A jobbközép Köztársaságiakra a választók 13 százaléka szavazna, ha most tartanák az EP-választásokat, s ez két százalékkal kevesebb, mint augusztusban. A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon Lázadó Franciaországa három pontot veszített ősszel és 11 százalékra esett vissza, míg a Zöldek 7, a szocialisták pedig 6 százalékra számíthatnának, ha most tartanák a választásokat.

Kövesse facebook oldalunkat is!