2022. február 7., 09:01

Már Kárpátalja visszacsatolását vizionálja a konzervatív lap

Putyin és Orbán közös stratégiai célja határaik módosítása – jegyzi meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt heti, moszkvai látogatása kapcsán a Postoj.sk című konzervatív szlovák portál publicistája. 

orbán putyin
Fotó: MTI
A kép csupán Illusztráció

Karel Hirman emlékeztet, Orbán akkor utazott Moszkvába, amikor a NATO, az EU és Oroszország között tapintható a feszültség, az orosz csapatok, Ukrajna körül állomásoznak, így a látogatás nemcsak tartalma, hanem időzítése miatt is különös.

Hirman azt írja: "A közelgő parlamenti választások előtt Putyin nagyon diplomatikusan, de mégis támogatását fejezte ki Orbánnak. Mindkettejüket közös stratégiai cél köti össze, megváltoztatni a határaikat, hogy eliminálják a veszteségeket, melyek a 20. század viharos eseményei során érték őket."

A szerző emlékeztet, Szlovákia NATO-tagsága, az Egyesült Államok és más országok támogatása azért is kulcsfontosságú, mert az Osztrák-Magyar Monarchia szétesését követően Szlovákia határait, "különösen azokat az érzékeny délieket" több nagyhatalom is szavatolta.

Hirman Görögország és Törökország esetét említi példaként Ciprus kapcsán. "A NATO nemcsak külső agresszorral szembeni védelmi funkciót teljesít, hanem legalább ilyen fontos feladata, hogy eliminiálja a feszültséget a tagállamok között. Az Egyesült Államok határozottan beavatkozott Törökország ellen a Földközi-tengeren, egy repülőgép-hordozó anyahajó demonstratív jelenlétét is felhasználva, mikor Törökország egyoldalú igényeket formált Görögország felségvizeire Ciprus körül."

A konzervatív lap szerzője párhuzamot van Putyin és Orbán között abban is, hogy míg az előbbi a Szovjetunió szétesését nevezte a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának, Hirman szerint Orbán Viktor a trianoni békeszerződés nyomán bekövetkező határváltásokat tartja annak. "Orbán arról beszél, hogy közeleg az idő, amikor sikerül orvosolni Trianon sérelmeit, és a magyar nemzet a Kárpát-medencében újra egyesül, és mindig a magyar kisebbség érdekeinek védelméről beszél a szomszédos országokban, akiknek az utóbbi időben magyar útleveleket is osztogat. (...) Orbán Magyarországa 2014-től az egyetlen ország, amely profitál Putyin agressziójából Ukrajna ellen. Ha előzetes lépéseit nem is koordinálja Moszkvával, akkor legalább segít neki. Ennek egyik példája, hogy Budapest hosszú ideje blokkolja a NATO és Ukrajna együttműködését az állítólag nacionalista ukrán oktatási törvény miatt. Egy másik példa: Putyin Kelet-Donbaszban osztogatja az útleveleit, Orbán pedig Kárpátalján."

Hirman Magyarország energetikai akvizíciói nyomán már-már látja a Szlovákia elleni fegyveres agressziót. A józanság látszatának legalább a morzsáját megőrizni próbálva ezt nem mondja ki, de nagyon erőteljesen sejteti. "Az, hogy Orbán Kreml-beli látogatásának nyilvánosan deklarált célja az energetikával függött össze, és a törekvésekkel, hogy elmélyítsék a kapcsolatokat a gázipar terén, összefügg azzal, hogy a magyar állami energetikai cégek az utóbbi időben eltúlzott áron vásárolják fel a szomszédos országokban az érdekes energetikai cégeket. Ezt látjuk Szlovákiában is. Budapest befolyásának energetikai szektoron keresztüli növelése a szomszédos államokban pontosan ugyanaz a recept, amelyet a posztszovjet térségben aktívan és célzottan használ hatalomra jutását követően Putyin is. Ezen stratégiai energetikai pozíciók megszerzése a szomszédos országokban, kéz a kézben az ottani kisebbség masszív támogatásával, ezt követően az útlevelek osztogatása, és ezzel párhuzamosan a nyomás fokozása a jogaik védelmére, végül pedig katonai akció, és a határok megváltoztatása. Ez Putyin igazi célja, amelyet Orbán lépéseiben is viszontláthatunk." A kommentárban említést tesz Magyarország szomszédos országokban történt épület- és ingatlanvásárlásairól is.

A szlovák publicista azzal zárja írását, az orosz-ukrán konfliktusban Szlovákia határainak biztonságáról is döntenek, valamint a békéről és a nyugalomról a mi régiónkban, az atlanti térségtől Vlagyivosztokig.

Egy hét leforgása alatt ez már a második olyan írás a szlovák sajtóban, amely Magyarország és Szlovákia fegyveres konfliktusának lehetőségét vetíti előre az orosz-ukrán válság kapcsán. Míg Hirman a kisebbségek támogatását a fegyveres konfliktusban látja kicsúcsosodni, addig a magyar nemzetiségű főszerkesztő által irányított Sme című napilap munkatársa, Samuel Marec úgy próbálja elmagyarázni a szlovák olvasóknak, mi történik keleti szomszédunk keleti határainál, hogy: "Próbáljuk meg elképzelni, hogy Magyarország területi igényeket támaszt Csallóköz és egész Dél-Szlovákia iránt." Marec elképesztő gondolatkísérletében már magyar katonák masíroznak a párkányi Mária Valéria-hídon, egy esztergomi hadgyakorlatot követően...
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.