2022. augusztus 19., 16:50

Magyar állami kitüntetéseket adományoztak augusztus 20-a alkalmából a Felvidéken

Magyar állami kitüntetések átadására került sor augusztus 19-én a pozsonyi Magyar Nagykövetség épületében, amelyeket az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából adományozott a Magyarország köztársasági elnöke.

Állami kitüntetés 2022
Az állami kitüntetésben részesültek: Wirth Jenő, Kassai Gyula, Fekete Márta, dr. Nevizánszky Gábor Pető Tibor nagykövet úrral
Fotó: A szerző felvétele

Ezeréves történelmünk során itt, a Kárpát-medencében túléltünk sok csapást, próbáltak bennünket többször megsemmisíteni, mi azonban ennek ellenére továbbra is itt vagyunk, és itt is fogunk maradni, mondta ünnepi beszédében Pető Tibor Magyarország pozsonyi nagykövete a kitüntetések átadásán elhangzott ünnepi beszédében.

Pető Tibor, augusztus 20.
Pető Tibor magyar nagykövet ünnepi beszédében hangsúlyozta nemzeti ünnepünk jelentőségét
Fotó:  A szerző felvétele

„Augusztus 20-a olyan ünnep, amely értékeket közvetít felénk, és ez egy értékválsággal küzdő világban különösen fontos. Olyan világban élünk, amikor egyesek úgy gondolják, hogy semmi nem tart örökké, minden naponta változik, az ember és a nézetei is.

Augusztus 20-a azonban azt jelzi számunkra, hogy hosszú távon azok a gondolatok, amelyek több mint ezer éve megfogalmazódtak István királyunkban, a mai napig érvényesek”

– mondta a nagykövet.

Augusztus 20-a olyan ünnep, amikor az egyetemes magyarság, 15 millió magyar ünnepel a világ minden pontján. Olyan ünnep, ami nem kötődik semmiféle politikai kurzushoz, irányhoz, politikai meggyőződéshez. Olyan ünnep, ami több mint ezer éve történelmünk meghatározó pontja volt, fűzte még hozzá Pető Tibor nagykövet.

Az ünnep alkalmából minden évben sor kerül állami kitüntetések átadására a Felvidéken is. Idén négy ismert és elismert felvidéki személyiség vehette át a magyar köztársasági elnök által adományozott díjakat.

Fekete Márta
Fekete Márta, a Csemadok Szenci Területi Választmányának titkára Magyar Arany Érdemkerezstben részesült
Fotó:  A szerző felvétele

Magyar Arany Érdemkeresztben részesült Fekete Márta, a Csemadok Szenci Területi Választmányának titkára a felvidéki magyarság identitásának és kultúrájának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes munkája elismeréseként.

Kassai Gyula
Kassai Gyula református lelkész a díjátadást követően
Fotó:  A szerző felvétele

A Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át nemzeti ünnepünk alkalmával Kassai Gyula is, a Lévai Református Egyházközség lelkésze a felvidéki magyarság identitásának megőrzése, valamint a lévai református közösség hitéletének erősítése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

Wirth Jenő
Wirth Jenő, a Reviczky Társulás tiszteletbeli elnöke a lévai közösség megmaradása, illetve kultúrájának ápolása érdekében végzett eddigi tevékenysége elismeréséül vehette át a kitüntetést
Fotó:  A szerző felvétele

Wirth Jenő mérnök, a Reviczky Társulás tiszteletbeli elnöke a lévai közösség megmaradása, illetve kultúrájának ápolása érdekében végzett tevékenységének elismeréséül vehette át Pető Tibor nagykövet úrtól a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Nevizánszky Gábor
Nevizánszky Gábor régész Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesült.
Fotó:  A szerző felvétele

Dr. Nevizánszky Gábor régész, a Szlovák Tudományos Akadémia Nyitrai Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesült a szlovákiai magyar régészeti emlékek kutatása, feltárása és közreadása érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül.

A kitüntetetteknek gratulálunk!

(Bővebben a Magyar7 hetilap jövő héten megjelenő, 34. számában olvashatnak az eseményről.)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.