Korrupt kormány, pszichedelikus ellenzék

Kolek Zsolt 2019. augusztus 24., 10:21

Az elmúlt hetek igencsak elkényeztették a politikai bulvár hazai kedvelőit. Előbb az ellenzék reménybéli vezéréről derült ki, hogy hamvas ifjúként hallucinogén szerekkel élt, s a gyanú nehéz árnya vetül rá, hogy azt másokkal is megosztotta, nem éppen önzetlenül. Kočner és Zsuzsová napvilágra került üzenetváltásai pedig várhatóan hosszú hónapokra szóló munícióval rántották a botrányok dagonyájába a liberális sajtó felmentő kereszttüzébe kerülő kormánypártokat.

Helyzetkép csaták előtt

A Focus közvélemény-kutató ügynökség augusztus elején publikált felmérése szerint a Smer-SD megerősítette pozícióit, a legerősebb kormánypárt a szavazatok közel 22 százalékát szerezte volna meg. A felmérés szerint a Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció elérte a plafont, s tovább már nem tud növekedni, noha így is a második helyre futott be. A liberális pártnak csökkenő, 14 százalékos támogatottságot mértek.

Ha augusztus elején tartották volna a választásokat, a Smer-SD-nek 38 képviselője lenne a szlovák törvényhozásban, a PS/Spolunak 24. Az ĽSNS 21, a KDH 13, az SaS és az SNS 12, a Sme rodina 11, az OĽaNO 10, a Za ľudí pedig 9 képviselőt küldhetne a parlamentbe. Az MKP és a Most-Híd nem érné el a parlamenti küszöböt. A mandátumarányokból kitűnik, a jelenlegi demokratikus ellenzék csak nagyon ingatag többséget tudna összehozni, s azt is csak Boris Kollár közreműködésével. A kormánypárt növekvő és a progresszívek csökkenő támogatottságának tükrében is érdemes szemlélni a korán kezdődő választási kampány első pengeváltásait.

Truban és az öt gramm fehér

Michal Truban kábítószeres múltja azt követően került a lapok címoldalára, hogy augusztus első napjaiban előkerült egy hat évvel ezelőtti felvétel, amelyen a Progresszív Szlovákia elnöke kábítószeres tapasztalatairól beszélt egyetemi és főiskolai hallgatók előtt. A politikus, utólagos magyarázata szerint pusztán jópofáskodva, párhuzamot vont vállalkozói sikerei és a drogok között, miután lelkesen beszélt a fiataloknak arról, őt mire „tanították meg” a kábítószerek.

A felvétellel kapcsolatban Truban utóbb kijelentette: olyan politikusként viselkedett, amilyenné soha nem akar válni. Utólag már úgy gondolja, nem szabadna olyan módon beszélni a diákokkal a drogokról, ahogy ő beszélt. „Több alkalommal is füveztem, ez nemegyszer fordult elő a kollégiumban. 12 évvel ezelőtt pedig az LSD-t is kipróbáltam, de ez minden” – ismerte el Truban, aki a hárító kommunikáció alappanelével igyekezett kivágni magát szorult helyzetéből. Állítása szerint ugyanis nem azért vállalt szerepet a politikában, hogy tökéletesnek tűnjön, hanem amiatt, hogy őszintébbé és nyíltabbá váljon a közbeszéd.

A Smer-SD szerint fennáll a gyanú, hogy a Progresszív Szlovákia elnöke kemény drogokkal üzletelt. A legnagyobb kormánypárt szerint ez világosan kitűnik abból az internetes kommunikációból, amelynek valódiságát Truban is elismerte. Igaz, az ellenzéki politikus, állítása szerint csak viccelt az „öt gramm fehér” eladásával, de a Smer-SD szerint Truban védekezése hiteltelen, főleg azok után, hogy beismerte: kemény drogokat is fogyasztott.

Ha a legnagyobb kormánypárt igyekezete ellenére nem is bizonyosodik be Trubanról, hogy kiérdemesült drogkereskedő, kétséges, hogy ezzel a teherrel az ellenzék vezetőjeként léphet fel a jövő tavaszi parlamenti választásokon.

Kire ég rá végzetesen Kočner?

Túlzás nélkül állítható, Marián Kočner és Alena Zsuzsová a Threema nevű alkalmazáson keresztül váltott, napvilágra került kódolt üzenetei megdöbbentették a nyilvánosságot. Az ellenzék olvasata szerint az üzenetekből egyértelműen bebizonyosodik, hogy a maffia bejutott a kormányhivatalba: Robert Fico egy olyan rendszert hozott létre, amelyben bizonyos emberek lophattak, hazudhattak, törvényt sérthettek, sőt gyilkolhattak is. Mert tudták, hogy semmi bajuk nem történik, s mert tudták, az állam védelme alatt állva érinthetetlenek.

Az ellenzéki sajtó által publikált, s várhatóan még a jövőben nyilvánosságra kerülő üzenetek a választási kampány egyik legnagyobb adujának tűnnek. Alkalmasnak arra, hogy magyarázkodásra kényszerítsék a kormánypárti politikusokat, esetenként végzetes hitelvesztést okozva. Utóbbi lehet a sorsa Bugár Bélának, aki a liberális sajtó üdvöskéjéből az egyik leginkább üldözött nagyvaddá vált. A Most-Híd vezére egyre kétségbeesettebben ragaszkodik pozíciójához, miközben nyilvánvalóan tehertétellé vált a formálódó magyar–magyar együttműködés számára is. A felvidéki magyar politika leszállóágban lévő csillaga úgy tűnik, képtelen méltósággal visszavonulni a közélettől, kitart a megjósolhatóan dicstelen végig. A kérdés csak az, milyen árat kénytelen ezért megfizetni a felvidéki magyar érdekképviselet?

A küzdelem fő frontja persze a Smer-SD és a progresszívek között húzódik. Noha Fico azonnal ellentámadásba lendült: tudni vélte, hogy az ellenzék, illetve az ESET informatikai nagyvállalat emberei állnak a kiszivárogtatások hátterében – cseppet sem biztos, hogy ez a kommunikáció akár kármentésnek is elegendő. Truban drogügye és a szlovák polip kormánypártokra nehezedő csápjai erős antré a választási kampányban: februárig unatkozni biztosan nem fogunk.

(Megjelent a Magyar7 2019/34. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS