Kiska: Ne hagyjuk, hogy a V4-es együttműködés, a politikusok egoista játékává váljon

Matus Tibor 2019. április 15., 13:27

„Mára nem alakult ki jó kép a V4-ről, mert néhány politikus behozza a belpolitikáját az együttműködésbe, és hazai politikájuk játékszerévé akarja tenni a V4-et” – vélekedett Andrej Kiska szlovák államfő, aki a Külügyminisztérium és a Szlovák Külügyi Társaság mai, évértékelő konferenciáján értékelte Szlovákia külpolitikáját.

Fotó: TASR

Andrej Kiska elnöksége alatt minden évben részt vett a külpolitikai évértékelőn. Mint mondta, leköszönő elnökként utoljára mond beszédet a fórumon, ezért közvetlenebb, nyíltabb hangnemet üthet meg.

"Erős történelmi és gazdasági kapcsolatokkal bírunk”

Nem tagadta, öt évvel ezelőtt nagy kedvvel, ambícióval, javító szándékkal foglalta el az elnöki posztot, és elsősorban a polgárokat érintő ügyek, a szociális és társadalmi kérdések lebegtek a szeme előtt. Kevesebb időt szentelt a külpolitikára, mert nem tudatosította, hogy az milyen hatással van az emberek mindennapi életére.

A külpolitikai értékelését az államfő a közép-európai országok együttműködésével nyitotta, amelyet – mint kiemelte – már csak azért is fontosnak tart, mert „egymás mellett élünk, mert ismerjük egymást, mert erős történelmi és gazdasági kapcsolatokkal bírunk.”

Ne hagyjuk, hogy néhány politikus játékszerévé váljon a V4

A visegrádi négyek együttműködéséről szólva megjegyezte, hogy „ha kritikusak is vagyunk egymással, akkor se feledjük, hogy nálunk is volt egy meciari időszak. Abban az időben is, ha kritikusak voltak is szomszédjaink, de partnerként kiálltak mellettünk.”

Kiska beszédében ugyanakkor – konkrét nevek említése nélkül - bírálta néhány szomszédos ország politikusát. „Ne hagyjuk, hogy a V4-es együttműködés, bármely politikusnak az egoista játékává váljon.  Mára nem alakult ki jó kép a V4-ről, mert néhány politikus behozza a belpolitikáját az együttműködésbe, és hazai politikájuk játékszerévé akarja tenni a V4-et” – vélekedett.

Hangsúlyozta, Szlovákia jó kapcsolatokat akar fenntartani a mag Európával, amelynek véleménye szerint Szlovákia is része, s ebben senki sem gátolhatja meg az országot.

Brüsszel nem probléma, hanem a megoldás

Az Európai Unió dimenziójában problémaként hozta fel a mozgásszabadság korlátozását, valamint a tagállamok kilépési szándékát. Pozitív jelenségként pedig a többsebességes EU-t és a mélyebb integrációt jelölte meg, amihez szerinte empátia és hatékonyabb kommunikáció szükséges.

Az elnök nézetei szerint mindenkinek tudatosítania kell, hogy a klímaváltozás kihívásaival, a migrációval és a terrorizmussal szemben egyetlen egy ország sem tud egyedül sikeresen helyt állni. Ebben Brüsszel nem probléma, hanem a megoldás.

Kiska felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU a világ legnagyobb GDP gazdasági nagyhatalma, és meg kell találnia a módját annak, hogy szavának a világban is ennek megfelelő súlya legyen. Eddig szerinte ez azért nem sikerült, mert nincs közös uniós külpolitika, s mert az EU politikai döntéshozatala nehézkes.

A mai napig nem tudunk mit kezdeni az álhírekkel

Kihangsúlyozta azt is, hogy a politikusok elfelejtik elmondani a polgároknak miért fontos a biztonság. Erre először az ukrajnai konfliktus irányította rá a figyelmünket, ahogyan arra is, hogy mennyire is vagyunk felkészülve egy lehetséges konfliktusra.

Andrej Kiska kitért a hibrid hadviselésre is, amit nem fegyverekkel, hanem a diplomácia, a technológia és a kommunikáció eszközeivel vívnak. Szerinte a mai napig nem tudunk mit kezdeni az álhírekkel, és fiatalokat sem készítjük fel arra, hogy mit kezdjenek velük.

Szlovákia külpolitikája skizofrén

A szlovák elnök kitért Ukrajnára is, kiemelve, hogy elnökként mindig kiállt Ukrajna mellett, és a Krím bekebelezése ellen foglalt állást. „Ukrajna a szomszédunk, akivel gazdasági és diplomáciai kapcsolatainkat tovább kell erősíteni” – mondta.

Kiska úgy vélte, Szlovákia külpolitikája skizofrén, a politikusok gyakran csak a legközelebbi választásokra gondolnak, és nem az ország javát nézik. Külföldön erős pro-európai szemlélet alapján nyilatkoznak, otthon viszont előjön a populista orientáció.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS