2018. augusztus 8., 15:04

Kiska: az SZK mindent elkövet az emberrablás felderítése érdekében

A német fél szaván fogja Szlovákiát, melynek képviselői azt ígérték, megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kivizsgálják Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó elrablásának körülményeit. Ez a szlovákiai német nagykövetség állásfoglalásában szerepel, melyet szerdán tettek közzé.

Trinh Xuan Thanh
Fotó: TASR

Andrej Kiska államfő biztosított arról, hogy Peter Pellegrini kormányfővel közösen egy célt követnek, és a szlovák fél mindent megtesz annak érdekében, hogy minél gyorsabban tisztázzák a kérdéseket, amelyek ebben a precedens nélküli emberrablási ügyben továbbra is nyitottak. Pellegrini május 2-án, Berlinben mindenre kiterjedő segítséget ígért a nyomozással összefüggésben Angela Merkel kancellárnak is, mi pedig, természetesen, szaván fogjuk őt” – közölte a szlovák hírügynökséggel Joachim Bleicker német nagykövet, miután kedden (8. 7.) találkozott az elnökkel.

Az államfő a találkozón közölte Bleickerrel: Szlovákia megtette az első szükséges lépéseket ahhoz, hogy tisztázza a gyanút, mely szerint a szlovák állami szervek bekapcsolódtak a vietnámi állampolgár Németországból való elrablásába. Kiska szerint elengedhetetlen, hogy a nyilvánosság megismerje az igazságot, és hogy Szlovákia Németország megbízható partnere maradjon.

Reagált Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter is, aki bízik abban, hogy Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozó elrablásának a körülményeit objektívan fogják kivizsgálni. Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter lemondását egyelőre hipotetikus kérdésnek tartja. Mint mondja, semmi bizonyíték nincs rá, hogy a miniszter fékezné a nyomozást.

Gál azt akarja, hogy az ügy felelősei viseljék a következményeket, először azonban szerinte ki kell vizsgálni az ügyet. „Először is azt kell tudnunk, hogy ez hogy történt, és hogy akár gondatlanságról, akár szándékos tettről van szó, ki a bűnös” – állapította meg az Andrej Kiska államfővel folytatott szerdai találkozó után.
A Most-Híd koalícióból való esetleges távozásával kapcsolatban azt mondta, hogy „minden lehetséges, de először objektív információk kellenek”.

Figyelmeztetett: más az, ha Szlovákiának gondatlanság miatt van köze az emberrabláshoz, és más a helyzet, ha ennek aktív részese volt. Gál elmondta, hogy az esetnek azt a verzióját fogja elhinni, amely bekerül a vizsgálati aktába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.