2019. május 14., 18:58

Kedd éjféltől ismét büntethető a himnusz!

Ma, kedd délután öt órakor kellett volna kitennie a pozsonyi parlamentnek a felháborító himnusztörvény végére a már annyira várt pontot. De nem tette.

gubik-fico_bugar.jpg

Ma, kedd délután öt órakor kellett volna kitennie a pozsonyi parlamentnek a felháborító himnusztörvény végére a már annyira várt pontot. Ekkor lett volna ugyanis a szavazás a Híd által benyújtott törvénymódosító-javaslatról.

Minden érdeklődő nagy meglepetésére a szavazás előtt mintegy másfél perccel a büntethetőséget kitaláló Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik képviselője azzal a javaslattal állt elő, hogy a szavazást mégse tartsák ma meg, és halasszák azt későbbre. Az ülést vezető Bugár, az SNS koalíciós partnere látszólag meglepődve vette tudomásul a javaslatot és szavazásra bocsátotta azt.

Ezt követően egyszerre három meglepetés is történt:

1. A Híd mindkét koalíciós partnere egységesen támogatta, hogy a mára tervezett szavazást halasszák el. Sem az SNS-ben, sem a Smerben nem volt egyetlen képviselő sem, aki a halasztás ellen szavazott volna. Mindezt annak ellenére, hogy ez a két párt az összes lehetséges fórumon támogatásáról biztosította a Híd pártot. Csak most nem.

2. A Híd összes magyar nemzetiségű képviselője a halasztás ellen szavazott. A Híd összes szlovák nemzetiségű képviselője viszont nem szavazott ellene, hanem csalafinta módon vagy tartózkodott, vagy a „nem vagyok jelen a teremben“ vagy a „nem szavazok“ lehetőséget választotta.

A leglátványosabban Andrej Hrnčiar, a Híd alelnöke, a Matica egykori vezetője bűvészkedett, aki a „nem vagyok a teremben” gombot nyomta meg, miközben Bugár Béla mellett ült az elnöki pulpituson.

3. Egyetlen magyar nemzetiségű hidas képviselő nem szavazott a halasztás ellen, ez pedig Bugár Béla, a Híd elnöke volt.

Mit jelent ez? Annyit biztosan, hogy a kormánypárti képviselők nem a ma ismertetett Ondrej Dostál-féle javaslatot szeretnék támogatni a Híd javaslata helyett , és ezért kértek volna halasztást. Annyit viszont biztosan igen, hogy a mai halasztásnak és Bugár Béla különutas szavazásának oka van.

Parlamenti információk szerint a Smer és az  SNS olyan alkotmánybírók elfogadásához köti a himnusztörvény módosítását, amelybe a Híd eddig még nem akart beleegyezni, mivel a saját maga által támogatott jelölteket szeretné protezsálni.

A Smer megérezte, hogy Bugárék számára mennyire fontossá vált a himnusztörvény látszólagos rendberakása, ezért cserébe olyan "szolgáltatást" kértek, amiért eddig a Híd szabott feltételeket.

Ezzel magyarázható, hogy Bugár, illetve a Híd szlovák nemzetiségű képviselői úgy szavaztak, hogy ma ne kerüljön terítékre a himnusztörvény, mivel

fennállt a lehetősége, hogy a le nem zárt biznisz miatt a Smer vagy az SNS renitens képviselői nem támogatják a Híd javaslatát és akkor legközelebb már csak hat hónap múlva lehetne a kérdést újra elővenni.

Ez eddig parlamenti latolgatás. Egy viszont tény: 

a hétezer eurós pénzbírsággal fenyegető himnusztörvény várakozási ideje ma éjfélkor lejár, és így május 15-től életbe lépnek annak rendelkezései. Amíg ez meg nem változik, addig a szervezetek és intézmények által szervezett helyi jelentőségű eseményeken csak akkor lehet más országok himnuszát játszani és énekelni, ha annak az országnak a hivatalos delegációja is jelen van.

A szlovákiai magyarság öntudatának megerősödést ismét megtörő, a kiszolgáltatottság közösségi érzését tápláló, szomorú és egyben újra indulatokat gerjesztő történet tehát folytatódik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.