2019. október 30., 15:54

Kalavská Ficóval csörtézik: a kórházreform átpolitizálódott, többé nem vonom vissza a javaslatot

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) szerint a kórházreform átpolitizálódott. A szerdai kormányülés után kijelentette: a javaslatot többé nem fogja visszavonni. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a jövőbeni szavazás kimenetele fogja eldönteni, hogy marad-e a tárca élén. Állítása szerint Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kérte fel őt arra, hogy a szavazás előtt vonja vissza a javaslatot. Úgy véli, ez szokatlan és politikailag inkorrekt lépés volt.

kalavska-miniszterasszony.jpg
Fotó: TASR
A szlovák parlament képes elfogadni egy csomó ostobaságot, de ha olyan ügyről van szó, amely tényleg a szlovák állampolgárok megsegítéséről szól, millió kérdőjelet keresnek”

– jegyezte meg Kalavská.

Hozzátette: a képviselők a bírálatok ellenére is második olvasatba utalhatták volna a törvényt, hiszen ezt követően is lett volna még alkalom a módosításra.

„Nagyon sajnálom, hogy a végén nem sikerült megakadályoznom ennek az egésznek az átpolitizálását” – mondta. Úgy véli, jelenleg már nem tehet többet. A kormányt ugyan sikerült meggyőznie, de mind a 150 képviselőre nem lehet hatással.

Fico a szavazás előtt állítólag azt mondta a miniszter asszonynak, hogy a törvénymódosítást nem támogatja az SNS, a Smer-SD, az ĽSNS és a Sme rodina sem.

Kalavská bevallása szerint nem akarta megkockáztatni, hogy a javaslatot már első olvasatban elutasítsák. Ugyanakkor leszögezte, hogy többé nem fogják elhalasztani a szavazást.

A miniszter szerint a javaslat szakmai szempontból kifogástalan, csak azok bírálják, akik nem értették meg, vagy félre akarják vezetni a nyilvánosságot.

A politikai jövőjével kapcsolatban kijelentette: több párttól is kapott ajánlatot, de nem törődik ezekkel.

Korábban többször is jelezte, hogy szívesen visszatérne a praxisához, ami azt jelentené, hogy távozik a politikából.

Az októberi ülésen a parlament végül nem szavazott a kórházreformról. A szavazást a következő ülésre halasztották el. Az indoklás szerint nem sikerült biztosítani a kellő politikai támogatást.

A kórházreform célja színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosítani a pácienseknek. A kórházaknak különböző kritériumoknak kellene megfelelniük, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. A törvényjavaslat első olvasatban van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.