2018. május 21., 17:28

Intézményvezetők találkozója: Az emberi tényezőnek óriási szerepe van az oktatásban

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi és Érsekújvári Területi Választmánya a hétvégén a kovácspataki Panoráma szállóban A kreatív vezetés és a professzionális tanuló szervezet összefüggései címmel két napos szakmai találkozót szervezett intézményvezetők részére.

kreativ-1-copy-.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

"A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége12 éve szervezte meg az intézményvezetők első szakmai találkozóját. Mikor láttam, hogy ez nagyon hasznos dolog, azóta a komáromi és az érsekújvári területi választmány együtt szervezi meg a szakmai találkozót. Tartalmas két napot tudunk együtt eltölteni, mert nem csak az előadó biztosítja a programot, de beszélgetve tanulunk is egymástól. Mióta jogalanyiak lettek az iskolák, alig találkozunk, így legalább a régió igazgatói együtt lehetnek" - mondta el Fekete Irén szervező, a pedagógusszövetség komáromi választmányának elnöke.

Első helyen a pedagógus, másodikon a vezető kompetenciái állnak

"Azért került előtérbe maga a vezetés, mert a hatásvizsgálatok azt mutatják, hogy a tanulók tanulási eredményességében a második legnagyobb tényező az, hogy a vezetőnek milyen kompetenciái vannak. Az első helyen a pedagógus áll" - mondta el a tréningvezető Vass Vilmos, a Selye János Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem habitált egyetemi docense. "Ez azért érdekes, mert a hagyományos oktatási rendszerek - törvény-tanterv-tankönyv - hatásrendszerben gondolkodnak, a kutatások pedig pontosan arra mutatnak rá, hogy az emberi tényezőnek milyen óriási szerepe van jelenleg az iskolákban. A kompetenciákról a kreativitás függvényében cserélünk eszmét, megnézzük, melyek azok a kreatív személyiségjegyek, amelyek ahhoz kellenek, hogy segítsék a diákok eredményes tanulását."

Vass Vilmos hozzátette: "a képzés választ ad arra, hogyan lehet a változások irányába elmozdítani a hagyományos iskolaszervezést. E törekvés motorja az, hogy a szervezetben mindenki tanul. Komoly szervezeti átalakulás is végbemegy az által, ha közösen tanulunk, gondolkodunk és kreatívak vagyunk. Minden szerénytelenség nélkül el is neveztem ezt magamról Vass háromszögnek. A lépéseket, amely a tanuló szervezet irányába mozdítanak el egy-egy iskolát, a képzés végére mindenki magának megtervezi, és eredményesen fogja használni."

Egy fecske nem csinál nyarat                                                                     

A SJE docense szerint a magányos harcosok, akik innovatívak, segítik diákjaikat, nyitottak a változásra, nem tudják a tanuló szervezet felé elmozdítani intézményüket. El kell érni a pedagógusok és vezetők kritikus tömegét - ez kb. 25 százalék - akik együttműködve képesek arra, hogy némi változást eszközöljenek. A bátorság, nyitottság, rugalmasság olyan emberi tulajdonságok, amelyek garanciái a pici változásnak. Ha nagyot akarunk változtatni, akkor bizony a legtöbbször visszalépünk a startmezőre. A szisztematikus kis változások azok, amelyek begyökereznek a gyakorlatba - árulta el Vass Vilmos.

A változtatásokat mindig a helyhez kell igazítani

"Van, ahol a kommunikáción kell változtatni, van, ahol a konfliktuskezelésen, de a legdrámaibb a demográfiai változás, amikor nem tudunk mit kezdeni a csökkenő gyereklétszámmal. Nincsenek sikerreceptek. A kis lépésekből álló változtatásoknál mindig figyelembe kell venni a közeget, a kulturális hátteret, a légkört és ennek függvényében meghozni döntéseinket. Ezeket a jó irányba ható változtatásokat akkor tudjuk megtenni, ha a pedagógusok előtt kinyitjuk a világot - együtt dolgozhatnak más kollégákkal egy-egy programon, nemzetközi pályázatokban vehetnek részt, eljuthatnak külföldre, és ott olyan dolgokat tapasztalhatnak, amit alkalmazni tudnak munkájuk során" - állítja a szakember.

Vass Vilmos tréningvezető
Vass Vilmos tréningvezető

kreativ-1-copy-.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.