2019. május 25., 10:36

Hűtőszekrényvakság: évente fejenként 100 kilogramm élelmet dobunk ki

Az ország lakosságának 75 százaléka naponta átéli az úgynevezett hűtőszekrényvakságot, amikor a hűtőbe kukkantva úgy érzi, nem tud mit főzni vagy nem tudja, mit egyen. Az egyik élelmiszer-ipari vállalat közvélemény-kutatásából derült ez ki, melyet több európai országban is elvégzett.

201604301409260.PAZARLAS_1-2.jpg

„A hűtőszekrényvakság, vagy más néven az üres hűtő szindróma azt eredményezi, hogy túl sok olyan élelmiszert dobunk ki, amit még megehetnénk, vagy olyan sokáig tartogatjuk a hűtőben, hogy végül tényleg megromlik” - mondta Eva Fúriková, a Hellmann's cég által végzett felmérés projektvezetője.

Ahelyett, hogy a hűtőből vennénk ki ételt, pár másodperc után becsukjuk az ajtaját és telefonon rendelünk valamit, vagy kiszaladunk valamilyen gyorsételért”

- magyarázta a hűtőszekrényvakságról Fúriková.

A felmérés szerint Szlovákiában a legtöbben (46 százalék) naponta átlagban kettő-négy alkalommal nyitják ki a hűtőajtót, 29 százalék ötször-hatszor. Az emberek döntő többsége, 88 százaléka azonban csak néhány másodpercre.

Tízből nyolcan állították, hogy szinte pontosan meg tudják mondani, mi minden van a hűtőjükben. Ennek ellenére a háromnegyedük mondta, hogy tanácstalanul bámul a hűtőbe,

majdnem ugyanennyien érzik úgy, nem tudják eldönteni, mit főzzenek az alapanyagokból vagy mit egyenek az ott található élelmiszerekből” - tette hozzá a projektvezető.

A szlovák földművelésügyi minisztérium adatai szerint évente fejenként 100 kilogramm élelmet dobunk ki. A felmérésből az is kiderült, hogy pont a friss élelmiszerekkel a legnagyobb a pazarlás, a gyümölcsökkel és a zöldségekkel, továbbá kenyér és pékáru, szalámik és sajtok kerülnek leggyakrabban a szemétbe.

A kidobás okaként több dolgot is meg lehetett jelölni, a leggyakrabban adott válasz az, hogy „már kezdett büdösödni” (82 százalék), vagy „már nem nézett ki jól” az étel (66 százalék). A válaszadók 56 százaléka azt is mondta, hogy „már nem volt kedve megenni a maradékot vagy a felbontott élelmiszert”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!