2019. január 26., 16:39

Szakmai tanácskozás a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház és a Cseh testvérek Evangélikus Egyház vezetői között

Kétnapos szakmai tanácskozást tartottak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház és a Cseh testvérek Evangélikus Egyház vezetői Rimaszombatban.

egyházi találkozó
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A két egyház legfelsőbb vezetőinek találkozójára a Csillagház konferencia-központjában került sor. Miután Fazekas László püspök köszöntötte és igei gondolatait tolmácsolta a megjelenteknek, sor került a két egyház képviselői között a közös információcserére. 

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke úgy véli, ezeket a találkozókat azért is tartjuk, mert egyrészt jó tudni egymásról, másrészt mivel két külön országban élünk egyházaink fejlődése is eltér. 

Fotó:  Majoros Jácint

Sokat tanulhatunk egymástól, bemutattuk egyházaink életét az elmúlt esztendőben. Megpróbáltunk kicsit előre tekinteni, mi várható.

Mindenképpen voltak új dolgok, amivel szembesültünk, ami számunkra nagyon fontos: a cseh testvéregyházban most egy stratégia készül 2030-ig, mivel ők saját maguk tartják fönn most már a gyülekezeteiket. Éppen ezért ki kell dolgozniuk egy olyan stratégiát, ami előre mutat, hogy évek elteltével mennyire fogják tudni finanszírozni a lelkészi állásokat és hogyan tudják a gyülekezeteket fenntartani. Ez számunkra is nagyon fontos volt, mert így egy kis szeletét láttuk annak, ami bizonyára reánk is vár majd - fűzte hozzá Fazekas László.

Fotó:  Majoros Jácint

A tanácskozáson több témakör is boncolgatásra került.

Szó volt az egyházak lelkipásztorainak helyzetéről, a lelkészi szolgálatról, a teológusokkal és a kezdő lelkészekkel való foglalkozásokról,

de jelentés hangzott el a két teológiai karról, a teológus képzés jelenlegi kihívásairól. Ezek mellett szóba került az istentiszteleti liturgia, az istentiszteleti rendtartás, az énekeskönyv használata, a hangszerek megszólaltatása, de téma volt a keresztyén együttesek szolgálata a templomokban és a modern technika alkalmazása az istentiszteleteken is.

Daniel Ženatý, a Cseh testvérek Evangélikus Egyház zsinati elnöke elmondta, nagyon büszkék arra, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal nagyon jó kapcsolatuk van. Az együttműködés rendkívüli jónak mondható, hosszú évekre visszamenőleg.

Fotó:  Majoros Jácint

Hálásak vagyunk azért, hogy annak idején magyar református  prédikátorok érkeztek Cseh- és a Morvaországba, akiknek köszönhetően épültek a református, protestáns gyülekezetek.

Az ő segítségük nélkül nem sikerülhetett volna mindez, s ennek jegyében találkozásaink remek alkalmat nyújtanak ez együttműködéshez - tette hozzá Daniel Ženatý.

Porubán Ferenc, egyetemes főgondnok-helyettes kiemelte, Csehországban a közösség és a gyülekezetek építése főleg szórványokban és kis gyülekezetekben jóval előre haladottabb. Ezeknek az életben tartására ötleteket, tanácsokat is kaptunk, de ugyanúgy mi is a saját példáinkkal próbáljuk segíteni őket. Nagyon sok hasonló dolgot kell megoldanunk, mind nekünk, mind nekik is.

A szakmai tanácskozáson kiemelt hangsúlyt kaptak a közösségek túlélésének 21. századi lehetőségei, mint pl. az imádkozó közösségek, a gyülekezeti vagy istentiszteleti közösségek megtartása.

egyházi találkozó
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!