Legyetek felkiáltójellé!

Kaszmán Zoltán 2019. május 25., 21:31

A címben olvasható jelmondatot szem előtt tartva 2019. május 24-én Nagyölved adott otthont a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezésére megvalósuló Szeretethíd nevű program országos megnyitójának.

Fotó: Iski Ibolya

A nagyölvedi Alapiskola és Óvoda tornatermében a helyi lelkipásztor, Antala Éva üdvözölte a Kárpát-medencei Önkéntes Napok jelen levő résztvevőit, majd – az oktatási intézmény igazgatójának, Cseri Kingának rövid köszöntőjét követően – átadta a szót a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökének, Fazekas Lászlónak.

Balczó András Fotó: Iski Ibolya

„Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne” – kezdte az igei szolgálatot a püspök, idézve János apostol első leveléből. „A szeretet összekapcsol bennünket, és a Szeretethíd azt jelenti, hogy megpróbálunk a cselekedeteinkkel a másik felé fordulni és megmutatni szeretetünket. Ezt a gondoskodást próbáljuk meg évről évre gyakorolni ezen akció keretén belül is” – mondta el a püspök, a szlovákiai Szeretethíd egyházi fővédnöke, majd hozzátette: „Önmagunkból mi nem tudunk szeretetet kipréselni; csak akkor, ha kapunk abból a szeretetből, amely az ellenséget is szeretni tudja, ami a bűnöst is magához tudja ölelni. Ezt a szeretetet csak Isten tudja belénk oltani; a Szeretethíd pedig nem más, mint a szeretet adása a másik felé.”

Fazekas László Fotó: Iski Ibolya

Az igei szolgálat után a helyi alapiskola és óvoda tanulói és tanítói a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát énekelték el; ezután az első, második és harmadik évfolyamos kisdiákok felkerekedtek, hogy a tanító nénik segítségével készített süteményekkel felpakolva meglátogassák a falu egyedülálló időseit.

A rendezvény a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczó András bizonyságtétellel egybekötött előadásával folytatódott tovább.

Cseri Kinga Fotó: Iski Ibolya

„De jó, hogy nem úgy alakult, ahogy én szerettem volna!” – kezdte életútjának rövid ismertetését a korábbi kiváló sportoló:

Talán mindenkiben van egyfajta tudás arról, hogy kell lennie valahol egy olyan körülménynek, amelyben az ember átélheti a teljességet; amikor nincsen semmilyen hiányérzete, s amikor azt mondhatja, hogy megérkezett az öröklétbe”

– szólt az ismertetett állapot utáni vágyódásról, de beszélt pályafutása kezdeteiről is: „15 éves koromban hallottam, hogy Chilében egy magyar öttusázó világbajnokságot nyert. Az jutott eszembe, hogy ha ő igen, akkor én miért ne? Onnantól kezdve fel sem merült más, csak az, hogy öttusázó leszek. Nem tudtam többé nem akarni. Csak később jöttem rá, hogy Jézus a szeretetnek egy megdönthetetlen világcsúcsát állította fel életével, halálával és feltámadásával.”

Fotó: Iski Ibolya

A Szeretethíd világi fővédnöke (Prohászka Ottokárt idézve) az akarást Isten ajándékának nevezte. Elmondása szerint nem volt tehetségesebb, mint kortársai, de az akarásból, az akaraterőből bizonyára többet kapott. A boldog derű, a szabadság és a szorgalom adottsága mellett szó esett természetesen olimpiai és világbajnoki címeiről, valamint arról, hogy az ötkarikás játékok megnyerése után csupán akkor tudta átélni az ezzel járó csodálatos, euforikus állapotot, amikor belátó emberré vált. Felidézte a 49. zsoltár ide vonatkozó részletét is: „Az ember, ha nincs benne belátás, akármilyen gazdag, olyan, mint az állat, amelyre pusztulás vár.”

Képgalériánk:
Antala Éva Fotó: Iski Ibolya

A magát Isten kegyeltjének tartó Balczó András bizonyságtétele után a Diakóniai Központ vezetői, Ibos Henrietta és Haris Szilárd is szóltak a megjelentekhez, s miként utóbbi, a központ lelkipásztora is kiemelte, a Szeretethíd lényegi része, a cselekvés csak ezután következik…

A rangos esemény országos megnyitója a Himnusz eléneklésével és szeretetvendégséggel ért véget.

0 HOZZÁSZÓLÁS