2018. június 10., 08:08

„Az Úr megvizsgál minden szívet“ – 11. magyar evangélikus országos missziói nap Kuntapolcán

„Erős vár a mi Istenünk“ – hanzott el a kezdő ének a 11. alkalommal megrendezett magyar evangélikus országos missziói napon, amelyet ezúttal Gömörben, Kuntapolcán tartottak. Több, mint egy évtizede Orosházán találkoztak először a felvidéki magyar közösségek és akkor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy tartsák egymással a kapcsolatot hittestvérként és évente legalább egyszer találkozzanak.

Evangélikus missziói nap Kuntapolcán
Médialapozó

„Gyülekezeteink Nagytárkánytól egészen Pozsonyig tartanak, néhány ezres, néhány lelkes közösségről van szó, amelyek meg szeretnének maradni a hitükben, az anyanyelvükben. Nagyon erős magyar identitással rendelkező emberekről van szó a közösségeinkben és ilyenkor évente egyszer – nem erődemonstrációként, hanem egymást erősítve – találkozunk, különböző helyszíneken, kelet-nyugat váltakozásban éppen azért, hogy segítsünk akár egy adott gyülekezetnek, rámutassunk a különböző lelki szükségleteikre, együtt legyünk és hogy színvonalasan hallgathassuk az Isten ígéjét. Ma holnap már nincs magyar nemzetiségű lelkésze az egykor háromnyelvű szlovákiai evangélikus egyháznak és nagyon szomorú lenne, hogy ha ez a magyar szín kiveszne ebből az egykor háromnyelvű történelmi egyházból“ – mondta el Nagy Olivér, Alsószeli evangélikus lelkésze.

Pozsonytól Nagytárkányig valamennyi gyülekezetből, valamint Magyarország számos vidékéről is érkeztek a „Az Úr megvizsgál minden szívet“ mottóval zajló missziói napra, ahol a közös éneklés, bizonyságtétel, csoportos beszélgetések és Isten igéjének hirdetése volt a cél. 

„Fontosnak tartom ezeket a közös alkalmakat, azért is, mert kevesen vagyunk. Itt Kuntapolcán, ha tízen vagyunk istentiszteleten, már azt mondjuk, hogy sokan voltunk. Ma majdnem 100-an voltunk. Fontos érzés az, hogy nem vagyunk egyedül, vannak, akik ugyanazon a nyelven, ugyanabból az énekeskönyvből énekelnek, ami összeköt minket. Kívánom, hogy ezek az alkalmak ne valami sovinizmus céljából folytatódjanak, de abból a célból, hogy megőrizzük azt, ami fontos, ami összeköt minket“ – közölte Solarik Vilmos, rozsnyói evangélikus lelkipásztor. 

A kis gömöri gyülekezet és a Csemadok helyi alapszervezetének szervezésében öntészeti kiállítás és gyerekfoglalkozások is várták  a missziói nap látogatóit. Nagyon érdekes volt Daruka Mihály színházias formában megtartott előadása, amely a Vizsolyi Biblia igaz történetét mutatta be. A 11.  missziói nap Úrvacsorával egybekötött  Istentisztelettel zárult.

Evangélikus missziói nap Kuntapolcán
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék