2018. augusztus 26., 11:38

A test és a lélek közös útján

„A Mária Út teljes szakaszán egy napon, egy közös célért indul el több ezer ember, hogy együtt éljék át a csodát, azt a különleges lelki élményt, melyet a zarándoklat ad” – hangzik el a Mária Út Közhasznú Egyesület megbízásából készült társadalmi célú hirdetésben.

Mária Út - Palóc Zarándoklat
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Velebny Gábor

Ennek megfelelően idén is rengeteg vándor vett részt a Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Erdő Péter bíboros fővédnöksége alatt zajló, augusztus 25-én megvalósuló 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon. Mindezt azzal a céllal tették, hogy bejárják a Közép-Európán átívelő 1400 kilométeres zarándok- és turistaút-hálózat egy-egy szakaszát.

Az ötödik alkalommal megrendezett, ezúttal az édesanyákért felajánlott zarándoknap felvidéki koordinátora a Via Mariae Polgári Társulás volt, amelynek munkáját újra számos önkéntes segítette.

Fotó:  Velebny Gábor

A Mária Út Ipolyság–Palást útvonalának palóc zarándokai 9 órakor gyülekeztek az ipolysági római katolikus templomban, hogy harmadik alkalommal lehessenek részesei a nemzetközi zarándoklatnak. Az első éven tízen, másodjára húszan, idén pedig immár huszonketten vágtak neki a test és a lélek 17 kilométeres közös útjának.

Ipolyság városát elhagyva – Hlédik László helyi plébános áldása után – erdei, mezei utakon haladva, két tanyát és egy mezőgazdasági repülőteret érintve jutottak el Palástra a palóc zarándokok, akik között a legfiatalabb hét, a legidősebb pedig 72 éves volt. A Palást határában nemrégiben kialakított Thury György tanösvényen és az 1552-es palásti csata emlékére létrehozott emlékparkon áthaladva a Babba kápolnában vettek részt a Gyönyör László atya által celebrált szentmisén. A palásti plébános mellett az ipolyhídvégi lelkiatya, Gyurász Pál segítette a zarándoklatot lelki vezetőként. A szentmisét követően néhány jólelkű palásti családnak köszönhetően meleg ételt és frissítőt fogyaszthattak a testileg kissé megfáradt, lelkiekben mégis gyarapodó zarándokok.

Fotó:  Velebny Gábor

„Szakaszvezetőként és koordinátorként fontos feladatomnak tartom, hogy az Ipoly mentén minél több emberhez eljusson az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap híre. Örömömre szolgál, hogy segíthetek a Via Mariae Polgári Társulásnak az esemény megszervezésében. Miután évről évre egyre többen vesznek részt a zarándoknapon, a különböző településekről érkező zarándokok közelebbről is megismerhetik egymást, baráti kapcsolatok alakulnak ki” – árulta el kérdésünkre a palóc zarándoklat szakaszvezetője, Velebny Gábor, majd hozzátette: „Egy ilyen jellegű zarándoklat különleges lelki élményben részesít. Az erdőket, réteket járva az ember rácsodálkozik az Isten által alkotott természet szépségeire; a zarándokcsoport összetartó ereje pedig segít felülkerekedni a fizikai nehézségeken, így közös erővel és imákkal, egymást segítve és biztatva zarándokolunk kitűzött célunk eléréséig.”

Mária Út - Palóc Zarándoklat
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.