1Úton, azonos szándékkal

Bokor Klára 2019. augusztus 25., 09:22

Tegnap, augusztus 24-én elindult az 1Úton zarándoknap a Mária Út egész szakaszán - gyalogosan, kerékpáron, vízi úton. Az idén az édesapákért, az apai hivatásért, családon belüli szerepük méltóságáért imádkoztak a zarándokok.  

Bény szépséges temploma, előtérben a rotundával

Bény ősi kéttornyú temploma

- amely a Külhoni Magyar Értéktárnak is része –három irányból érkezők végcélja volt.

Úton

A Kürt-Cigléd-Udvard-Bény 66 kilométeres távot kerékpáron tették meg a résztvevők

Gyülekező a kürti templom előtt

Kovács Tamás koordinátor elmondta, a Kürtről induló csoport egy része Udvardra ment gyalogosan. Udvardig együtt haladt a gyalogos és kerékpáros csoport, ahol megebédeltek, majd Csúzon kettévált az útjuk. A kerékpárosok a Csúz és Ölved közti nagyerdőn keresztülvágva érkeztek Bénybe, nem egészen a Mária út nyomvonalát követve, mert azon egyelőre csak gyalogosan lehet közlekedni. Többen lemorzsolódtak, Bénybe ketten értek ő és társa Jankulár Marian. Kicsit el is tévedtek, és tíz kilométerrel többet tekertek a tervezettnél.

Elindulnak Udvardra a kürti zarándokok

Én a kezdetekről részt veszek ezeken a zarándokutakon. Az első évben a házasulandókért szervezték meg az utat, rá egy évre összeházasodtunk Lillával, a feleségemmel. Utána volt a gyermeket várókért és meg is született a kislányunk. Tavaly az édesanyákért, az idén az édesapákért zarándokolunk – nekünk ez mindig aktuális

– mesélte Tamás.

A zarándokok megálltak a határi kereszteknél

A Szőgyén – Bény 16,5 kilométeres távot a zarándokok gyalogosan tették meg, Farkas Zsolt atya vezetésével

Indulásra készen a szőgyéni csoport

A zarándokokat a régi időkben mindig elkísérte útjukon a lelkipásztor. Így tett Farkas Zsolt szőgyéni esperesplébános is. A csoport koordinátora Leboc Szabolcs cserkésztiszt elmondta, kis csúszással indultak útnak és megálltak a szomszédos Bart községben, ahol szívélyesen fogadták őket üdítővel, pogácsával, édességekkel. Közel 30-an indultak útnak, de Bényben még a busszal érkező szőgyéniek is csatlakoztak hozzájuk.

Fontos ma az édesapákra koncentrálni, hogy e felgyorsult világban is be tudják teljesíteni küldetésüket

- vallja Szabolcs.

Elindult Szőgyénből a csoport

Ipolyszalkáról 13,5 kilométert gyalogoltak a résztvevők Bénybe Tóth Júlia szervezésében.

Úton

Szalkáról indultunk a Nagyboldogasszony templomból, a helyi plébános Vanda Károly atya zarándokáldásban részesített minket. Nyolcan indultunk, átkeltünk a hegyen és Garampáldon fogadtak minket nagyon kedvesen. Onnét pedig már 23-an indultunk tovább, még a polgármester asszony, Góra Mónika is csatlakozott

– sorolta Méhes Richárd a szervezők egyike.

Érkeznek a szalkai és a páldi zarándokok

Farka Zsolt szőgyéni esperesplébános celebrálta a zárószentmisét a bényi templomban. Szentbeszédében kiemelte, ajánlják fel a zarándokok az út minden nehézségét, imádságát a jó édesapákért, mert a családok közösségeink és a nemzetünk tartóoszlopai, melyekre építeni lehet.

Érkeznek a szőgyéni zarándokok

A kürti biciklisek is megérkeztek

Záró ünnepi szentmise

Szentmise

Képgalériánk:
Kedves vendégelés Bényben

0 HOZZÁSZÓLÁS