2019. június 3., 17:05

XI. HON-NAP az összetartozás városában

A sikeres jubileumi X. HON-NAP után idén június 7-8-án a dél-komáromi Igmándi erődben folytatódik a Duna Menti Hagyományőrző Ünnep. A Molnár Attila ottani polgármester védnökségével megvalósuló rendezvény főszervezője a túlparti Endresz Csoport.

HON-NAP 2019-ben
Médialapozó
Fotó: Archív felvétel

A hétvégi HON-NAP támogatója Komárom Város Önkormányzata és az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, portálunk pedig az egyik médiapartner szerepét vállalta. A színes műsorfüzérben a hagyományőrző és gyermekprogramokon kívül érdekes kiállítások, tartalmas előadások és élő legendák koncertjei is helyet kaptak.

Deák Bill Gyula-, Historica- és Ismerős Arcok-koncert

„Az észak- és dél-komáromiak közti kapcsolatok, illetve a történelem viharai során kettéválasztott város együttműködésének elmélyítésére irányuló rendezvény pénteken öt órakor – a már jól bevált forgatókönyv szerint – kiállítások megnyitásával kezdődik, majd a zenéé lesz a főszerep“ – tudatta portálunkkal Arlett Tamás, az Endresz Csoport elnöke.

A következő tárlatok lesznek megtekinthetők: Szőnyeg Artúr II. világháborús fegyverkiállítása, a Komáromi Erődrendszer – A világörökség várományosa című, továbbá Bihari István képzőművész és Nagy László faerezetfestő Őseredet című kiállítása.

Az aznapi zenei programot 20 órakor a dél-komáromiak egyik kedvence, az Egyéb Veszély zenekar indítja, 21.30 órától pedig majd a magyar blues királya, Deák Bill Gyula koncertezik.

Fotó:  Archív felvétel

„A hagyományoknak megfelelően mindazok, akik pénteken 18, szombaton pedig 17 óráig belépnek az erődbe, ingyen élvezhetik a koncerteket és a további programokat. Az Endresz Csoport ezzel kívánja támogatni a kultúrához való széles körű, ingyenes hozzáférést. Akik pedig később érkeznek, jelképes áron, 990 forintért válthatnak belépőjegyet“ – közölte a jó hírt a főszervező.

Hagyományőrző és harci bemutatók, gyermekprogramok

A szombati műsorok 9,30 órakor hagyományosan az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület ágyúlövésével kezdődnek. Délelőtt és kora délután a gyermekeké lesz a főszerep.

„A Dogland Kutyaiskola és a rendőrség kutyabemutatója után Écsi Gyöngyi hetényi mesemondó-református lelkész és a Vitéz László előadást bemutató Pályi János bábművész szórakoztatja majd az ovisokat és a kisiskolásokat. Azután Mózes László Lovagi Hétpróbára során és a Cságola Márton irányításával zajló cérnakép-készítés közben próbálhatják ki ügyességüket. Kolonics Istvánné játszóházában kreativitásukat és alkotókészségüket is bizonyíthatják, továbbá Czidlina Ildikó és Berki Krisztina arcfestőknél is időzhetnek“ – ecsetelte az aprónépnek kínált lehetőségeket.

A HON-NAP-ról egyetlen évben, így idén sem hiányozhatnak a harci-fegyveres bemutatók.

„Idén először a Tolma Baranta, a Csenkey Baranta és a Zele Baranta közös bemutatóját lehet élvezni, majd Anka Gerő és Király András betyárbemutatója következik. A magyarok honfoglalás kori harcmodorát a Brázik Törzs lovasíjászai elevenítik fel. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje már a középkori várakban zajló életet, táborozást, kiképzést mutatja be. Hamza Viktória lóidomítása után Gasztonyi Dániel mestersolymász nemcsak a sólymok, hanem másféle ragadozó madarak szokásaival is megismerteti a közönséget. Ez alkalommal a hajdani vikingek életével és fegyverzetével is lehet ismerkedni. Visszatér hozzánk Kassai Lajos, a lovasíjászat világhírű ikonja, akinek látványos bemutatója után a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat ősi rigmusokkal idézi a múltat“ – sorolta a vonzó műsorokat.

Előadások, népi mesterségek bemutatója, vásár

Kora délután Utak a múltba, emlékek a jövőből címmel Szántai Lajos művelődéstörténész tart sok új ismerettel szolgáló előadást. Nagyszerű aznapi zárásként pedig két magyarságtudat-erősítő zenekar: előbb a Historica, majd az Ismerős Arcok ad vérpezsdítő koncertet. Kihagyhatatlan lesz az összetartozás érzését erősítő Nélküled című dal, a dunaszerdahelyi DAC-mérkőzések himnusza is – tudtuk meg a továbbiakban. 

Fotó:  Archív felvétel

Vásár, illetve népi játszótér és népi mesterségek bemutatója is színesíti a napot, a komáromi sportlövészeknél pedig bárki kipróbálhatja lövésztudományát. A honvédelmet hivatásul választani akarók pedig a Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda jelen levő toborzó munkatársaitól kapnak választ valamennyi kérdésükre. Aki megéhezik-megszomjazik a tartalmas programok közben, az az Aranytál étterem „erődbüféjében” válogathat az ízletes falatok és italok közül. Szeszes italt tilos bevinni a rendezvény területére! Kapunyitás pénteken 17.30, szombaton pedig 9 órakor várható.

Az egyre közkedveltebb HON-NAPon korábban felvidéki vendégtelepülésként Izsa és Martos, majd a zoboralji Gímes község kapott bemutatkozási lehetőséget. A tavalyi előtti rendezvény Duna mentiségét az adta, hogy azon felléphetett a megalakulásának 35. évfordulóját ünneplő, párkányi Kisbojtár Gyermek Néptáncegyüttes, amely a felvidéki táncokkal pünkösdi hangulatot is teremtett. Továbbá a Pathi Nyugdíjasklub Hagymányőrző Éneklő Csoportja, a Dunaradványi Hagyományőrző Népdalkör, a dunamocsi Vadvirág, illetve az izsai Búzavirág Hagyományőrző és Éneklő Csoport is nagy sikert aratott. Écsi Gyöngyi pedig már visszajáró szereplőnek számít e rendezvényen.

Idén is a családok apraját-nagyját szeretettel várja a nemzeti hagyományaink őrzését és a Duna két partján élő komáromiak összetartozását szívügyének tartó szervezőgárda.

 

HON-NAP 2019-ben
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék