2019. április 21., 11:12

Deportált magyarok – Hrastovec

A közép-szlovéniai városban 2013-ban márványtáblát állítottak a jugoszláv hatóságok által 1945-ben oda deportált Mura-vidéki magyarok emlékére. Az aktust a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség (MMÖNK) kezdeményezte.

mura-vidéki magyarok
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Farkas József György

A hrastoveci várban jelenleg működő szociális intézmény vezetősége segített az emlékmű és környezete kialakításában, a magyar kormány pedig hozzájárult a költségek fedezéséhez.

A hrastoveci várudvaron felavatott emléktáblán Márai Sándor Halotti beszéd című versének „Miért?... Magyar voltál, ezért" sorai állnak, magyar és szlovén nyelven.

Fotó:  Farkas József György

A korabeli jugoszláv politikai rendőrség által 1945-ben deportált csaknem 600 Mura-vidéki magyar (köztük csaknem kétszáz gyermek) elűzését megelőzte, hogy 1941-ben a korabeli magyar hatóságok ugyanarról a tájról Sárvárra internáltak ugyanannyi szlovént, akit hasonlóképpen ellenségnek tekintettek.

A magyar szervek akkor betolakodóknak tartották a Trianon után betelepült szlovéneket, a jugoszlávok pedig 1945-ben hűtleneknek a magyarokat.

A valamikori internálás még élő elszenvedői és hozzátartozóik rendszeresen felkeresik a kis emlékművet, kifejezve reményüket, hogy az voltaképpen figyelmeztetés: senkit sem szabad meghurcolni nemzeti hovatartozása miatt.

Köszönöm szépen dr. Szent-Iványi István volt ljubljanai nagykövetnek a sokoldalú segítséget.

mura-vidéki magyarok
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.