2018. augusztus 10., 14:04

Grendel biztos abban, hogy kormánygéppel rabolták el a vietnámi vállalkozót

A Szlovák Titkosszolgálatnak (SIS) nem volt szerepe az emberrablási ügyben. Ezt Grendel Gábor, az SIS tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elnöke mondta a bizottsági ülés után, amelyen Anton Šafárik, a titkosszolgálat igazgatója is felszólalt.

Grendel Gábor
Fotó: TASR
Grendel Gábor

Rámutatott, hogy a Belügyminisztérium nem szólította fel az SIS-t, hogy segítsen nyomon követni a vietnámi küldöttség szlovákiai tartózkodását 2017 júliusában, amikor egy szlovák kormánygép segítségével elrabolták Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozót. „Ha valamilyen mulasztás történt, akkor az egyedül a belügyi tárca részéről lehetett” – figyelmeztetett Grendel.

A bizottsági ülésen elhangzott információk Grendel szerint nem azt mutatják, hogy az SIS elhallgatott volna valamit az üggyel kapcsolatban. „Meg kell állapítanom, hogy az SIS amint hozzájutott valamilyen információhoz az emberrablásról, továbbította azt az illetékeseknek” – mondta. Šafárik szerinte kimerítő választ adott a bizottsági tagok kérdéseire.

Grendel megismételte, hogy a mostani ülés és a védelmi bizottság csütörtöki ülése megerősítette benne a gyanút, hogy az elrabolt vietnámi állampolgár egy szlovák kormánygéppel került ki a schengeni övezetből. „A szlovák nyom mellet ugyanis sem a német, sem más források nem adnak más alternatív lehetőséget. Ezt tudtuk meg a bizottsági ülésen csütörtökön és ma is” – hangsúlyozta.

Megismételte, hogy szerinte Denisa Saková belügyminiszternek le kellene mondania.

A titkosszolgálat igazgatója megerősítette, hogy a belügyi tárca nem szólította fel az SIS-t, hogy működjön együtt a szlovák delegáció látogatása idején. „A köztisztviselők védelmét szolgáló hivatal is teljesít hírszerzői feladatokat” – emlékeztetett Šafárik. Ezenkívül arra is rámutatott, hogy míg az emberrablással kapcsolatos események Szlovákiában két óra alatt zajlottak le, Németországban, ahonnan a vietnámi állampolgárt elrabolták, a történések több nap alatt zajlottak le. „Az SIS-nek akkor nem voltak más hírszerző szolgálatoktól információi az emberrablásról, és nem voltak a vietnámi titkosszolgálat aktívabb tevékenységére utaló jelek sem” – közölte Šafárik, aki az ügyről csak pár nappal a történtek után értesült.

Arra kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy az eset úgy történt, ahogy a leírásban szerepel, azt válaszolta, hogy „a személyes véleménye nem egyezik az SIS igazgatójának a hivatalos véleményével”. Azt mondta, meg kell várni az emberrablással kapcsolatos nyomozás eredményét.

A németek precíz nyomozók, eljön az idő, amikor pontosan megtudjuk, hogy mi történt – hangsúlyozta.

A parlament védelmi bizottsága csütörtökön rendkívüli ülést tartott az emberrablással kapcsolatban. A bizottság tagjai és más képviselők előtt Denisa Saková belügyminiszter is felszólalt. Szerinte meg kell várni a nyomozás eredményét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.