2019. november 14., 17:05

Górcső alatt a 89-es rendszerváltás a Nagyítóban - VIDEÓ

Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás, nemzetközileg ismertebb nevén a bársonyos forradalom egy omladozó rendszer lezárása volt, bár az emberek jó része elképzelhetetlennek tartotta, hogy a szocialista berendezkedés napok alatt összedőljön. Az akkori események 30 év távlatából nem elszigetelhetőek a Közép-Európában lezajlott társadalmi változásoktól. A Nagyító legújabb adásában ezeket az összefüggéseket vettük górcső alá Kolek Zsolttal, a ma7 rovatvezetőjével és Pomichal Krisztiánnal, a ma7 újságírójával. Tartson velünk!

Vajon milyen események vezettek ahhoz, hogy 1989. november 17-én Prágában elindult egy társadalmi lavina, amely pár hét leforgása alatt magával sodorta a már omladozó szocialista rendszert.

Az igazi népharagot egy álhír, mai nevén egy "fake news" indította el, melynek végzetes következményei voltak az akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaságra és a Csehszlovák Kommunista Pártra nézve.

Vajon milyen összefüggések rajzolódnak ki így 30 év távlatából, és mi teljesült a hazai magyarság elvárásaiból? Nézze velünk a Nagyító legújabb adását, ha kíváncsi a válaszokra!

Megosztás
Címkék