Folytonosság a nemzetpolitikában: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve

Száraz Dénes 2019. január 14., 16:16

Idén a külhoni magyar gyermekek évét tartják, a tematikus év programját januárban állítják össze, és február elején hozzák nyilvánosságra. A tervek szerint a keret 70-80 százalékából pályázatot hirdetnek, és a fennmaradó összegből különböző programokat valósítanak meg – közölte mai sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Fotó: MTI

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tavaly októberben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a külhoni magyar családok tematikus év záróakkordjaként 200 millió forint nagyságrendű pályázatot hirdetnek meg Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában működő olyan magyar civil szervezetek, egyházi szervezetek, gazdasági társaságok és vállalkozók számára, amelyek családokat segítő tevékenységet is kifejtenek. 

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a külhoni magyar családok évének január 14-én tartott záró sajtótájékoztatóján ismertette az októberi pályázati kiírásnak az eredményeit, és egyben értékelte az egész tematikus évet is. 

Az októberi pályázatban a családsegítő tevékenység támogatását sikerült 14 millió forinttal megemelni, mivel 435 pályázat ékezett, melyek 52%-át civil szervezetek, a többit vállalkozások nyújtották be. A rendelkezésre álló összegből 136 pályázatot hirdettek ki sikeresnek, melyeknek 70%-a civil szervezet volt, harminc pedig határon túli vállalkozás. Többek között gyermektáborokat, játszóházakat, gyermekétkeztetést, egészségügyi szolgáltatásokat támogattak. 

Potápi Árpád János államtitkár szerint az egész tavalyi külhoni családsegítő év sikeres volt, és szervesen kapcsolódott az előző évekhez, amikor még az EMI biztosította a Kárpát-medencei magyarság családjainak, iskolaépítéseinek és oktatási intézményei felújításainak támogatását. 

Az elmúlt év során a pályázatokon kívül több más rendezvényre is sor került a külhoni magyar családok számára: családi napok voltak az Országházban, körutak a Kárpát-medencében, júniusban rendezték meg 200 résztvevővel a Kárpát-medencei vállalkozók találkozóját. Nyári szakképzések voltak családoknak, táborokat szerveztek nagycsaládosoknak és középiskolásoknak. Miénk a város néven versenyt is szerveztek, amelybe ötezer óvodáskorú és kisiskolás kapcsolódott be. A verseny érdekessége az volt, hogy a nyertesek közösségük számára szereztek elismerést és jutalmat.

Potápi Árpád János sajtótájékoztatóján bejelentette: 

2019 pedig a külhoni magyar gyerekek éve lesz. Folytatódik a nemzetépítő és nemzetegyesítő program, amelyre a kormány az elmúlt évhez hasonlóan szintén 1 milliárd forintot szán, összességében pedig a nemzetpolitikai célkitűzések megvalósítására 100 milliárdos nagyságrendű pénzösszeg áll ebben az évben az államtitkárság rendelkezésére.

Az államtitkár elmondása szerint a külhoni magyar gyerekek tematikus évében szeretnék továbbvinni a 2018-ban megkezdett programokat, de minden bizonnyal új elemekkel is bővülni fog a rendezvénysorozat, melyek részleteiről februárban újabb sajtótájékoztató keretében fogja tájékoztatni a nyilvánosságot. 

A cél: minél több külhoni gyerek megszólítása és bevonása a tematikus év rendezvényeibe, pályázataiba.

Az egymásra épülő tematikus évek egyértelmű üzenete pedig az, hogy a külhoni magyarok által lakott településeken erősödjön az intézményrendszer egészen az óvodáktól kezdődően, ami erősítheti a magyarságtudatot és segítheti a szülőföldön való maradást, boldogulást.

Képgalériánk:
Fotó: MTI

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS