2022. június 4., 16:43

Fókuszban a választások - közéleti fórum Fűrön

A fűri kastély borászata adott otthont annak a közéleti fórumnak, melynek középpontjában az őszi választások és az azokra való felkészülés álltak. A ma délben véget ért fórum szervezője a CP Polgári Társulás és a Fórum Kisebbségkutató Intézet.

pol.fórum Fűr
Fotó: Bokor Klára

A szervezők nevében Simon Attila a Fórum Intézet igazgatója kifejtette, fontos, hogy az értelmiség, a közéleti emberek kicseréljék egymással gondolataikat az eredményes választási eredmények érdekében.

A fórum végeztével nem fogalmazunk meg iránymutató elveket, sokkal hasznosabb, ha az emberek elgondolkodnak a hallottakon. A Szövetség választóbázisa megvan, csak meg kell őket szólítani. Az előttünk álló választások többségi elv szerint működnek, ezért nagyon fontos, hogy egy körzetben ne induljanak egymás ellen magyar jelöltek”

- fogalmazott. 

Öllös László
Fotó:  Bokor Klára
Öllös László

Öllös László politológus portálunknak elmondta, rohamléptekkel közelednek az őszi választások, melyekre időben fel kell készülni. Különös lehetőség rejlik abban, hogy idén össze lesznek vonva a helyhatósági és megyei választások, mert így országos kampánnyá emelhető. Egy-egy párt országos népszerűségét is megemelheti, ha jól csinálják.

Prezentációjában kitért arra, össze kell állítani egy kétirányú kampánypiramist – a piramis csúcsán az országos kampányt vezető politikusokkal, középen a lehetséges megyei elnökjelöltekkel és képviselőkkel, az alján pedig a helyi polgármester- és képviselőjelöltekkel.

A kampány során az összes érintett kifejti közös mondanivalóját, így kapcsolódik össze az egyéni, a helyi, a megyei és az országos minden egyes felszólalásban, személyes beszélgetésben, a tömegtájékoztatási eszközökben. Kell, hogy az országos vezetők minden helyi fellépésükkel demonstrálják, tisztában vannak az ottani helyi és megyei ügyekkel, célokkal, és országos szinten is képviselni fogják őket. Időben össze kell kapcsolni a kampánypiramis minden szintjét, mind személyek, mind programok tekintetében”

- hangsúlyozta Öllös.

Gyurovszky László
Fotó:  Bokor Klára
Gyurovszky László
Az eszmecsere lényege, hogy minél több szemszögből megvizsgáljuk a ránk váró feladatokat. A Szövetségnek integrálnia kell a sikeres, megválasztható jelöltekkel, nem szabad egymást kiütő kampányt folytatni. Én bizakodó vagyok, lehetségesnek tartom, hogy javítunk képviseleti arányunkon”

- fogalmazott Zachar Pál, a vitafórum egyik résztvevője.

Gyurovszky László, egykori régiófejlesztési miniszter komoly elemzést készített az előző megyei választásokról. Portálunknak úgy nyilatkozott, lát lehetőséget a sikerre, ha képesek leszünk a nem magyar többségű járásokban létrehozni egyfajta magyar egységet.

Mindenképpen el kell kerülni azt, hogy túl sok jelölt legyen egy adott járáson belül. Az is fontos, hogy a jelölt személye lefedje a régiót, mert ahol nincs jelölt, ott a választók kevésbé lelkesen vesznek részt a választásokon. Növelni kell a választókedvet! Fel kell vállalni a helyi problémákat, sokat kell járni a választók közé, hallgatni, mi foglalkoztatja őket és ezeket oldani kell”

– vélekedett Gyurovszky.

pol.fórum Fűr
Fotó:  Bokor Klára
Sokan hozzászóltak a hallottakhoz

A résztvevők minden előadás után megvitatták a hallottakat, igazán sokfajta rálátás részesei lehettek, melyek alapján kialakítható egy jó választási stratégia.

A vasárnap a kisebbségi sorsról, Trianonról magyar és szlovák szemmel, egy 1919-es államfordulatról és a felvidéki emlékművekről hallhattak előadásokat a résztvevők.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.