Fico Pellegrinit fogja javasolni a Smer választási listájának élére

ma7 | TASR 2019. szeptember 26., 15:52

A Smer-SD 2020-as parlamenti választásokra állított jelöltlistáját várhatóan Peter Pellegrini kormányfő fogja vezetni. Robert Fico pártelnök őt fogja javasolni a lista élére. Erről Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

Fotó: TASR

„Robert Fico, a Smer-SD elnöke hatásköre, hogy képviselőjelölteket javasoljon a párt listájára. A pártelnök él ezzel a jogával, és azt javasolja, hogy a Smer-SD jelöltlistáját Peter Pellegrini vezesse” – fogalmazott Mažgút.

A párt szerint ez a legjobb megoldás. Tekintettel az ellenzék jelenlegi állapotára és az aktuális politikai helyzetre, a szóvivő elmondása szerint a Smer-SD-nek „jobban mint bármikor stabilizáló szerepet kell betöltenie”.

Pellegrini a szerdai (9. 25.) kormányülés után kijelentette: a jelöltlistát olyan nevekből kell összeállítani, hogy a lehető legnagyobb koalíciós potenciált biztosítsa, ezért nagyon körültekintően kell eljárni.

Fico és Pellegrini többször elismételték: azt akarják, hogy a Smer-SD stabil, erős és sikeres párt legyen. Fico hangsúlyozta: a párt ambíciója a következő választások után is a kormányalakítás.

Nyáron felmerült, hogy feszült a viszony a pártelnök és a kormányfő között. Utóbbi szerdán leszögezte: mindketten felnőtt emberek, akik bizonyos kérdésekben eltérő álláspontot képviselnek, ugyanakkor konstruktív megbeszéléseket folytatnak a párt előmozdítása érdekében.

Hozzátette: stratégiai kérdésekben közeledtek az elképzeléseik. Arra a kérdésre, vajon Fico rajta lesz-e a jelöltlistán, azt válaszolta, hogy pártelnökként ehhez abszolút joga van.

0 HOZZÁSZÓLÁS