2019. augusztus 22., 14:45

Fico elégedett: a kormány nem hagyta jóvá az egészségügyi reformot

A kórházreform a javasolt formában elfogadhatatlan. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke, aki szerint pártokon átívelő megegyezésre kell törekedni. A pártelnök, aki elégedett a kormány döntésével, hajlandó újra találkozni Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszterrel. A kabinet szerdai (augusztus 22.) ülésén nem hagyta jóvá az egészségügyi reformot, csupán néhány részintézkedést, például a betegek hosszú távú gondozásáról szólót.

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico szerint a kórházak csoportosításának projektje szakmai szempontból sincs még megfelelően előkészítve, ezzel állítása szerint a szakértők is egyetértenek.

Ami nincs megfelelően előkészítve, amiről nem született egyezség, az nem kerülhet a parlament elé sem”

– jelentette ki.

Fico korábban azt kérte Kalavskától, hogy a reformtervezetet alkotmánytörvény formájában terjessze elő.

Továbbra is úgy véli, hogy ez lenne a legjobb megoldás, mert így megmutatkozna az ellenzék valódi szándéka. Egy alkotmánytörvény elfogadásához 90 szavazatra van szükség, vagyis az ellenzék voksaira is. Az ellenzék egy része támogatná a reformot, Fico azonban nem hisz ebben.

A kormány egyelőre nem hagyta jóvá az egészségügyi reformot, de nem is zárta le a témát.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az egészségügy-miniszternek meg kell próbálnia széles körű konszenzust kialakítani az egyes politikai pártokkal, mert ez elengedhetetlen egy ilyen kaliberű reform elfogadásához. A miniszterelnök szeptember 27-ig adott időt Kalavskának.

A miniszter a projektet törvénymódosító javaslatként, nem pedig alkotmánytörvény-javaslat formájában terjesztette a kabinet elé, így nem tett eleget Fico korábbi kérésének. A Smer-SD az általános jogszabály formájában benyújtott reformot nem támogatta volna. Fico a szerdai kormányülés előtt kijelentette: ha a javaslatot nem fogadják el, Kalavskának el kellene gondolkodnia a politikai jövőjén.

A kórházreform lényege, hogy

a kórházakat három kategóriába készülnek csoportosítani, és a csoportosítás keretében azt is meg akarják határozni, hogy az egyes kórházak milyen típusú egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak.

A miniszter szerint a fő cél az, hogy színvonalas és elérhető kórházi ellátást biztosítsanak a pácienseknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.