2019. augusztus 30., 18:57

Fico: a Smer kiáll Peter Pellegrini mellett

Megalapozatlannak és nevetségesnek tartja Robert Fico, a Smer-SD elnöke a kormányfő leváltására tett ellenzéki indítványt – közölte Ján Mažgút, a párt szóvivője.

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico azt mondta, a Smer a végsőkig kitart Peter Pellegrini (Smer-SD) és a kormány mellett.

Néhány hónappal a parlamenti választás előtt egy ilyen bizalmatlansági indítvány nem más, mint bizonyítékok nélküli vádaskodás és a kormány besározására tett kísérlet”

– reagált Fico a rendkívüli parlamenti ülés összehívására.

Hozzátette, az ellenzék képtelen új alternatívákat felvázolni, új ötletekkel előállni, a leváltási kísérlet csak a gyűlölködésről szól, ezért a Smer-SD parlamenti frakciója minden erejével azon lesz, hogy megvédje a kormánykoalíciót.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke pénteken bejelentette, hogy összegyűjtötte a szükséges képviselői aláírásokat, az ellenzék rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza Peter Pellegrini kormányfő (Smer-Sd) leváltására.

A bizalmatlansági indítványt azért nyújtják be, mert Pellegrini nem váltotta le Monika Jankovská igazságügyi államtitkárt.

Az ülést az aláírások leadását követő hét napon belül kell megtartani.

Az OĽaNO többször felszólította Pellegrinit Jankovská leváltására, többször tüntetett is az igazságügyi minisztérium épülete előtt.

Pellegrini válaszul kijelentette, ha beigazolódik a Jankovskával kapcsolatban felmerült gyanú, javasolni fogja Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszternek, hogy kezdeményezze az államtitkár leváltását, de csak akkor lép, ha bizonyítékok lesznek a birtokában.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) múlt héten lefoglalta Jankovská mobiltelefonját. A nyilvánosságra került információk szerint Jankovská intenzív telefonos kapcsolatban állt Marian K.-val, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak.

Jankovská tagadja, hogy üzeneteket váltott Marian K.-val és azt állítja, sosem találkoztak. Zuzana Čaputová államfő kijelentette, elfogadhatatlan, hogy Jankovská az államtitkári poszton maradjon.

Gál Gábor igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, azonnal indítványozza Jankovská leváltását, amint bizonyíték lesz arra, hogy kapcsolatban állt Marian K.-val. Arra az esetre, ha a Smer-SD ezt követően is ragaszkodna ahhoz, hogy Jankovská államtitkár maradjon, Gál kilátásba helyezte lemondását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.