2018. október 27., 19:29

Fekete Irén lett az SZMPSZ új elnöke, alelnököket is választottak

Rimaszombatban tartotta a XIV. Országos Tisztújító Közgyűlését a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ). A szombati közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az új elnök és alelnökök megválasztása volt. A küldöttek döntése alapján a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének új elnöke Fekete Irén, két alelnöke pedig Hack László és Vörös Mária lett.

fekete_iren_szmpsz.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A pedagógusszövetséget Jókai Tibor áprilisi halála óta Vörös Mária megbízott elnökként vezette, aki viszont nem indult az elnöki posztért a kongresszuson.

A területi választmányok Fekete Irén, a pedagógusszövetség irodavezetője mellett Fodor Attilát, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatóját jelölték az elnöki tisztségre.

Fodor az ülésen megköszönte, hogy ilyen nagyra értékelték a munkáját, de nem vállalta a jelöltséget.

A közgyűlés így titkos szavazással Fekete Irén elnökké választásáról döntött. A jelenlevő 74 küldöttből 72-en szavaztak, s 63 érvényes szavazattal választották meg az SZMPSZ új elnökének Fekete Irént.

Fekete Irén beszédében kijelentette, hogy megtiszteltetésnek vette a jelölést és megköszönte, hogy bíznak benne, ami egyben azt is jelenti, hogy elismerik és alkalmasnak tartják a feladatok elvégzésére.

Hangsúlyozta, hogy az SZMPSZ erőssége mindig is az volt, hogy az maradt amit a nevében is hordoz - Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége - vagyis egy érdekszövetség, amely a hazai pedagógusok és rajtuk keresztül a szülők és tanulók érdekeit képviseli.

Fekete Irén fő feladatának tekinti, hogy a szövetség 28 éves időtartama alatt megfogalmazott célokat továbbvigye, ugyanakkor szeretné a szervezetet még dinamikusabbá, hatékonyabbá fejleszteni.

Előtérbe kívánja helyezni a szakmaiságot, s a korszerű modern pedagógia innovációkat is, valamint hangsúlyozta a jó kapcsolatok ápolásának fontosságát mind az oktatási minisztérium, mind pedig a többi határon túli magyar pedagógusszervezet és Magyarország irányába. Az SZMPSZ új elnöke zárszavában közölte, hogy az elnöki teendőket és a szövetség vezetését nem munkának, hanem szolgálatként fogja fel. 

A szombati közgyűlésen alelnököket is választottak.

Az öt jelölt közül Ádám Zita, Papp Andrea és Tamás Erzsébet nem vállalták a jelölést, így a két posztra maradt Hack László és Vörös Mária, akik 55, illetve 70 érvényes voksot begyűjtve nyerték el a küldöttek támogatását.

A közgyűlés a vezetők megválasztásán kívül az alapszabály módosításáról is döntött, amelynek elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Vörös Mária alelnök szerint ez lényegi változtatásokat nem, inkább apróbb tartalmi finomításokat tartalmaz.

A küldöttek ugyancsak döntöttek az SZMPSZ elnökének béréről és jutalmazásáról, valamint meghallgatták a leköszönő elnöki megbízott elmúlt időszakot értékelő beszámolóját. Voksoltak az SZMPSZ 2019-2022-re vonatkozó programjáról is, melyet a szövetség vezetői jól átgondolt programtervezetnek tartanak, s azt egyhangúlag meg is szavazta a közgyűlés.

fekete_iren_szmpsz.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.