Ezzel magyarázza az MKP elnöke visszalépését - villáminterjú Menyhárt Józseffel

Langschadl Mátyás, Kolek Zsolt 2019. február 19., 17:28

Menyhárt József visszalépett az államfőjelöltségtől - jelentette be mai sajtótájékoztatóján az MKP elnöke. Döntésével a demokratikus ellenzék összefogását kívánja erősíteni. Villáminterjúnk. 

A sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, azért lép vissza az elnökjelöltségtől, és állnak be a legerősebb jobboldali jelölt, Mistrík mögé, mert egy demokratikus ellenzéki összefogást sürgetnek. Ezek szerint a mai döntést megelőzte Mistrík megkeresése? A visszalépést ő kezdeményezte?

Egyeztettünk. És megbizonyosodtunk arról, hogy mindazt, amiről mi azt gondoljuk, hogy a magyar közösség szempontjából fontos ügy, s egyáltalán, hogy figyeljen ránk, a magyar közösségre, ezt ő vállalni tudja. Ez a jobboldali összefogás azért is fontos, mert jelenleg az a tétje az elnökválasztásnak, hogy Šefčovič mellett nehogy Harabin kerüljön be a második körbe. Ez egy valós veszély, amelyet meg akarunk akadályozni.

A Mistríkkel való együttműködésnek vannak valamilyen sarokkövei? Kaptak-e garanciákat arra, hogy hajlandó lesz a magyar ügyeket felvállalni?

Menyhárt József visszalépett az államfőjelöltségtől: az MKP Robert Mistríket támogatja
Az MKP elnöke és államfőjelöltje mindezt mai sajtótájékoztatóján jelentette be.

Ha csak észreveszi a mi közösségünket, már azzal többet tett, mint az előző vagy az azt megelőző elnökök. Ő az a jelölt, aki pozitívan áll a közösségünkhöz.

Mennyire befolyásolta a visszalépést, hogy az utolsó közvélemény-kutatási eredmények meglehetősen kedvezőtlen számokat mutattak az ön neve mellett?

A kampány során folyamatosan kaptunk olyan visszajelzéseket – nemcsak velem, hanem egy másik magyar jelölttel kapcsolatban is –, hogy van-e egyáltalán esélye egy magyar elnökjelöltnek. Mi ezt mérlegre tettük, s a döntést azért hoztuk meg, mert nekünk most nem a második körre kell játszanunk. Már most ki kell mondanunk, hogy egy jobb, tisztességesebb Szlovákiát akarunk, s ez már a 2020 választásokra is vonatkozik.

Éppen egy kampány kellős közepén vagyunk, ráadásul nemcsak egy köztársasági elnököt választunk, hanem májusban EP-képviselőket. Nem érinti-e hátrányosan ez a visszalépés az MKP-t?

Ezt nem gondolom, mert az, aki az első körben ránk adta volna a voksát, azt nem befolyásolja, hogy az EP-választáson a mi listánkat támogassa. Ez két különböző választás, a kettőt válasszuk külön. De hangsúlyozom még egyszer: már most el kell köteleződnünk egy jobb Szlovákia irányában, és ehhez egy jó lehetőség volt ezt a döntés meghozni. Már most rámutathatunk arra, hogy kit látunk szívesen az elnöki palotában.

Mit gondol, mennyire lesz nehéz a visszalépést az MKP-választókkal, a párt szimpatizánsaival elfogadtatni?

Ezt majd meglátjuk. Mindenesetre a kampány nem állt le, jövő héten folytatjuk most már az EP-kampánnyal összekötve. Választóinknak szeretnénk elmagyarázni, miért is állunk ki Mistrík mellett…

…csak azért kérdezzük, mert a kampánya éppen arra irányult, hogy áttörje a felvidéki magyar közöségben tapasztalható közönyt, s hogy ennek a közösségnek az ügyeit a szlovák közbeszédben is tematizálja. Mi lesz most ezekkel a célokkal?

A következő hetek munkája meg fogja mutatni, hogy egy tudatos, jó döntést hoztunk Mistrík támogatásával. Az EP-kampányban pedig folytathatjuk azt, amit most elkezdtünk: a felvidéki magyar ügyek felvállalását és az EP-jelöltjeink bemutatását. Ezek az ügyek nem fognak elsikkadni. Mi is és Mistrík is fel fogja vállalni. Bízom benne, hogy ez egy sikertörténet lesz, és ő lesz Szlovákia következő elnöke.

Mit gondol, a visszalépés mennyiben befolyásolhatja az MKP és az ön politikai jövőjét?

Az elnöki kampány során úgy gondolom, hogy megmutattuk magunkat, forgott a nevünk, de az MKP és a párt elnöke szempontjából ennél sokkal fontosabb, hogy a 2020-as választáskor mi már ott legyünk az új Szlovákiát teremtő politikai erők között. Bízom abban: ahhoz, hogy valóban ott legyünk, fontos, hogy most Mistrík mellé álltunk.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS