Cseh miniszterelnök: Európának meg kell védenie természetes határait

2018. október 27., 16:51
ma7 | MTI

Európának meg kell védenie természetes határait – mondta Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton Prágában, amikor Emmanuel Macron francia államfővel együtt rövid sétát tett a történelmi Károly hídon.

babis-macron.jpg
Fotó: AFP
Emmanuel Macron Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával pénteken és szombaton rövid látogatást tett Prágában. Babiš és Macron – aki Pozsonyból érkezett Prágába – pénteken este munkavacsorán tárgyaltak, majd szombaton délelőtt sétát tettek a Károly hídon, és megtekintették a cseh Nemzeti Galéria híres francia képgyűjteményét.

A migrációs probléma megoldásában tájékoztattuk egymást álláspontunkról, és bizonyos előrehaladást értünk el – mondta Macron szombaton újságíróknak séta közben válaszolva a kérdésekre. Babiš szerint egyetértés volt abban, hogy ellenőrzés alatt kell tartani a migrációt. Példaként Csehországot hozta fel. "Csehország csak egy kis sziget Európában. Mindenkinek, aki Csehországban akar letelepedni, munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie. Ilyen rendszerre lenne szükség Európában is" – mondta a cseh kormányfő. A munkaengedély nélküli migránsokat nem engedjük be az országba – tette hozzá Babiš. "Európának is meg kell védenie természetes határait" – hangsúlyozta a cseh politikus.

Csehország, visegrádi partnereivel (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közösen ellenzi az illegális migránsok beengedését az Európai Unióba, s elutasítja a már itt lévők kötelező elosztását a tagállamok között. 

Babiš alaptalannak minősítette azt a véleményt, hogy Csehország a migrációs probléma megoldásában nem lenne szolidáris az Európai Unió többi, alapvetően nyugat-európai tagállamával. 

Mi nagyon is szolidárisak vagyunk, katonákat, rendőröket küldtünk a schengeni határok védelmére, és jelentősen megnöveltük az anyagi támogatásainkat is

– fejtette ki a cseh miniszterelnök.

"Meggyőződésem, hogy a szolidaritás kötelező, jó koncepció, és bízom abban, hogy meghozza az eredményeket is" – húzta alá a francia államfő, aki Prágából Isztambulba repült, ahol egy nemzetközi Szíria-konferencián vesz részt.

Kövesse facebook oldalunkat is!