lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2018. december 21., 15:33

Európai biztos mondta ki: jogellenes, ha a szlovákiai dolgozók kevesebb családtámogatást kapnak Ausztriában

Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős európai biztos jogellenesnek tartja az osztrák családtámogatási indexálást – jelentette ki Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD).

marianne_thyssen.jpg
Fotó: archívum

Az európai biztos arra a levélre reagált így, amelyet a V4-ek munkaügyi miniszterei küldtek neki, és amelyben arra kérik, hogy vizsgálja felül az Ausztria által elfogadott törvénymódosítást.

A módosítás értelmében 2019. január 1-jétől Ausztria csökkentené azoknak, az EU-ból származó munkavállalóknak a gyerekei után járó családtámogatást, akik Ausztriában dolgoznak, de a gyerekeik nem ott élnek.

Az európai biztos Richter szerint biztosította őket, hogy jogellenesnek tartja az intézkedést.

Minden lépést megtesz, hogy a törvény, illetve az intézkedés ne lépjen érvénybe Ausztriában"

– mondta a miniszter. Richter azt is elmondta, hogy az Európai Unió Bíróságának elnökétől is választ kapott.

„Az elnök megerősítette, hogy a levelünkben foglalt álláspont helyes. Ő is afelé hajlik, hogy az intézkedés az EU törvényei ellen van, és ez mindenképpen biztató számunkra" – jegyezte meg Richter.

A V4-ek minisztereinek november 15-i levelét Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD), Novák Katalin, a magyar kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Petr Hůrka cseh munkaügyi államtitkár és Stanislaw Szwed lengyel család-, munka- és szociális ügyekért felelős államtitkár írta alá.

A nyilatkozathoz Bulgária, Litvánia és Szlovénia munkaügyi vezetői is csatlakoztak.

Az országok a levélben kimondják, hogy a törvény ellentétben van az EU jogrendjével, valamint az egyenlő bánásmód elvével.

Feltételezhető, hogy a törvény hatályba lépése megközelítőleg 87 500, a V4 országaiban élő gyermek szociális és gazdasági helyzetét fogja negatívan befolyásolni"

– közölte Richter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.