2018. július 3., 14:25

Elutasítja a házi pálinkafőzés legalizálását a szeszfőzdék szövetsége

A lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetsége, amelyhez összesen 216 termelői szeszfőzde tartozik, határozottan elutasítja a Most-Híd párt szeszgyártásról és a szesz értékesítéséről szóló törvényjavaslatát, illetve az alkohol jövedéki adójáról szóló módosító javaslatot is.

pálinka
Fotó: Pixabay

Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Viktor Mikuška, a szövetség elnöke. A sajtótájékoztatón jelen volt Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara igazgatónője, és Zuzana Bôriková, a Kereskedelmi Szövetség munkatársa is.

Mikuška szerint a szóban forgó jogszabály-módosítások legalizálnák a háztartáson belüli szeszfőzést, ami jelenleg büntetendő.

A második olvasatba utalt törvénymódosítások megállítása végett a szövetség felhívást intézett a három legfőbb közjogi méltósághoz, illetve Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterhez és Peter Kažimír pénzügyminiszterhez.

„Szinte hihetetlen, hogy első olvasatban a javasolt módosításokat 121 képviselő támogatta szavazatával. Valószínűleg nem tudatosítják, hogy a módosítások lehetséges bevezetése milyen negatív össztársadalmi hatásokkal járna” - hangsúlyozta Mikuška.

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy ha az állam lehetővé teszi a háztartáson belüli szeszfőzést, nem lesz kapacitása arra, hogy ellenőrizze a törvénybe foglalt bármelyik rendelkezést.

„Naiv feltételezés, hogy minden amatőr szeszfőző a berendezés megvásárlása után automatikusan jelentkezni fog, és betartja a törvény által előírt felső határt. Ellenkezőleg, nagyon valószínű, hogy a határértékeket tömegesen túl fogják lépni, és egyáltalán nem csak személyes fogyasztásra fognak alkoholt előállítani” – figyelmeztetett a lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetségének elnöke.

A szövetség állásfoglalása szerint a termelői szeszfőzdék keretében a fizikai személyek biztonságosan és szakszerű felügyelet mellett, legálisan főzhetnek minőségi szeszt saját fogyasztásra, saját gyümölcsből.

„Ez a rendszer már hosszú évek óta működik, a legkisebb problémák nélkül. A háztartáson belüli szeszfőzés ezt az eljárást gyakorlatilag megszüntetné, és olyan károkat okozna, amelyeket elgondolni sem lehet” – zárta Mikuška.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.