2021. december 10., 19:44

Először a járóbeteg-ellátás reformját kellene megvalósítani, csak azután a kórházreformot

Amikor november közepe táján második olvasatba sorolta a parlament az egészségügyi reformot, sejteni lehetett, hogy a jogszabály további útja sem lesz göröngyöktől mentes. Eduard Heger kormányfő az egészségügyi tárcavezető Vladimír Lengvarskýval együtt akkor azt ígérték, hogy a jogszabály jobb egészségügyi ellátást hoz majd, a miniszter emellett azt is megígérte, hogy csapatával együtt folytatni fogja a reformintézkedéseket, és ezzel párhuzamosan a régiókkal való tanácskozásokat is.

Rozsnyó, kórház, rozsnyói kórház
Fotó: Fábián Gergely

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke még akkor kijelentette, mozgalma csak abban az esetben hajlandó támogatni az egészségügyi reformot, ha abba beépülnek a régiók és a szakmai közvélemény követelményei is, amelyeket egy memorandumban fogalmaztak meg a jobb egészségügyi ellátásról.

A jobb ellátásért memorandum

A memorandum aláírói közé tartozott többek közt Peter Visolajský is, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke, aki szerint a készülő egészségügyi reform nem beszél arról, hogy a jelenleg kórházi ellátásra szoruló fekvőbetegeket hogyan látják el. A memorandum aláírói abbéli meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy

a tervezett reform megvalósulása után Szlovákia nagy részén csökkeni fog a megfelelő egészségügyi ellátás hozzáférhetősége.

Ezért a tárcától azt várnák, hogy egy pontos elemzést terjeszt elő a járóbeteg-kezelést biztosító egészségügyi létesítmények szükséges számáról járási szintekre lebontva, illetve egy pontos tervet a hiányzó járóbeteg-ellátó egészségügyi létesítmények létrehozásának a támogatásáról. De szorgalmazták a memorandum aláírói a kategorizált gyógyszerek, speciális gyógyászati ​​kellékek, gyógyászati ​​segédeszközök listájának és az indikációs korlátozások jegyzékének reformját is, hogy a betegnek ne kelljen a receptért a járóbeteg-ellátó létesítmények között szaladgálnia.

Eduard Heger kormányfő megígérte, hogy

a reform minden olyan követelményt tartalmazni fog, beleértve a jobb egészségért memorandumban foglaltakat is, amelyek reálisan javítják az egészségügyi ellátás minőségét.

A memorandum kapcsán akkor azt is kijelentette, hogy az aláírók némely kijelentése nincs tényekkel alátámasztva, és újfent garantálta, hogy sürgősségi ellátóhelyeket nem szüntetnek meg, sőt növelik a számukat. Azt is megerősítette, hogy a fámákkal ellentétben nem szüntetnek meg 11 000 kórházi fekvőhelyet. Emlékeztetett emellett arra is, hogy a kórházi ellátás javítása mellett a járóbeteg-ellátás reformja is tervben van.

Többen is elégedetlenek a reformjavaslattal

A tárcavezető Lengvarský még december elején kijelentette, hogy a reformjavaslathoz összesen 1400 vélemény érkezett az egyes véleményeztetési folyamatok során, amelyek nagy részét bedolgozták a javaslatba, sőt a második olvasat előtt mintegy 100 további módosítás kerül még bedolgozásra. Kijelentette azt is,

amíg a betegnek nem lesz más hozzáférhető egészségügyi ellátásra lehetősége, nem kerül sor kórházi ágycsökkentésre sem,

és újfent megismételte azt is, hogy a kórházakat nem zárják be, csak néhányukat más kategóriába sorolják.

Az persze, mindenki számára egyértelmű, hogy egészségügyi reformra szükség van ebben az országban, s hogy a reformot valahol el kell kezdeni. Csak éppen ott, ahol ez negatívan érinti az embereket, nehéz ezeket az intézkedéseket megérteni és elfogadni. Pláne, ha maguk a szakemberek is kételyeiknek adnak hangot a reformjavaslatokkal kapcsolatban. A reform legvitatottabb pontja nyilván a fekvőbeteg-ellátás átszervezése. Az orvosok és az önkormányzatok képviselői attól tartanak, hogy néhány régióban összeomlik járóbeteg-ellátás, ezért kérték a parlamentet, hogy állítsa le a kórházreformot a járóbeteg-ellátó rendszer megerősítéséig.

Kiöregednek az orvosok, nincsenek nővérek

Emellett foglalt állást Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megyei képviselője is, aki szerint az egészségügyi reformnak nem szabadna csak a kórházak reformjáról szólnia. Az egészségügyi reformot véleménye szerint a járóbeteg-ellátás reformjával kellene kezdeni, csak azt követően a fekvőbeteg-ellátással folytatni azt, a fokozatosság elvét betartva. Mint mondta, támogatások segítségével újra kellene nyitni azokat a rendelőintézeteket is, amelyeket időközben bezártak. A megyei képviselő szerint rendkívül nagy gondot jelent ezen kívül – amit a jövőben fokozottabban megérzünk majd, ha a helyzet nem változik – a körzeti orvosok kiöregedése is, és az akut nővérhiány.

Ha a hatvan év körüli orvosok kiesnek a rendszerből, komoly problémával szembesül az ellátórendszer.

A Szövetség korábban azt is kijelentette, véleményük szerint az egészségügyi reformra felhasználandó uniós forrásokat jóval hatékonyabban is fel lehetne használni. Úgy vélik, hogy az egészségügyi reform intézkedései nem a kiszámíthatóságot növelik, hanem a bizonytalanságot, a káoszt. A Szövetség elnöke azt is kifogásolta, hogy az előkészítésből kihagyták a megyéket és az illetékes szakmai szervezeteket is.

Íróasztal mellől nem lehet reformot csinálni

Bár pénteken a parlamentben befejeződött a törvényjavaslat második olvasatához a vita, Richard Raši független képviselő, volt egészségügyi miniszter szerint a törvényjavaslat továbbra is ellenállást vált majd ki a régiókban.

Minden reform sikeréhez szakmai és politikai támogatásra van szükség”

– jelentette ki hozzáfűzve, nyilván a koalíciós Sme rodina mozgalomnak továbbra is fenntartásai vannak a reformmal kapcsolatban. Érvelése szerint ilyen változtatásokat nem lehet az íróasztal mellől végrehajtani, egyeztetni kell az érintett régiókkal is. Ha ez még a reformjavaslat előkészítése során megtörtént volna, akkor valamilyen rendszerben biztosan sikerülne megegyezni.

Az ellenzéki képviselő szerint már most olyan helyzetben vagyunk, hogy bizonyos határidőket nem lehet majd betartani a helyreállítási tervben.

Reális tehát a feltételezés, hogy nem kerül felhasználásra a pénz, ezért már nem beszélünk az új kórházak építéséről”

– mutatott rá a közbeszerzési határidőkre. Raši úgy véli, korai lenne még a törvényt elfogadni, inkább teret és időt kellene hagyni a reform elmozdítására, meghallgatni azokat, akik hajlandók dolgozni még rajta. A gondot ő is a járóbeteg-ellátásban látja, amelynek szerinte sokkal átfogóbbnak kellene lennie a reformban, nemcsak az általános gyermek- és felnőttellátásra, hanem a járóbeteg szakellátásra összpontosítva is.

Az ellenzéki Smer is azt javasolta, napolják el a törvényjavaslatról való tanácskozást, mivel az nem volt kellőképpen megtárgyalva a helyi és megyei az önkormányzatokkal.

Kifogásolják azt is, hogy a parlament és a kormány sem vitatta meg eddig az intézményes egészségügyi ellátás szervezésében megvalósítandó alapvető változtatások koncepcióját, csak egyenesen előterjesztették a jogszabályi megoldás tervezetét.

A közös bizottsági jelentés 237 módosítást javasol a kórházreformhoz A képviselők jövő kedden (december 14.) szavaznak a törvényjavaslatról.

Mit hoz a reform
A jobb minőségű ellátás biztosítása érdekében a szakosodott és bizonyos típusú egészségügyi ellátást, különösen az invazív sebészeti ellátást azokba a kórházakba kell összpontosítani, ahol az elvégzésükhöz az egészségügyi dolgozók kellő szaktudással és tapasztalatokkal rendelkeznek.
Ezt a célt, valamint a források minőségi és hatékony felhasználását támogatja a kórházi hálózat létrehozása, konkrétan a nemzeti jelentőségű, terciáris, azaz felső szintű, komplex kategóriába sorolt, regionális és utókezelést, illetve rehabilitációt végző kórházak kialakításával.
Meg kell határozni az intézményi ellátás bevezetett kategorizálásán keresztül nyújtott egészségügyi ellátás körét, így az ellátás egyéb feltételeit és szabályait is. Ide tartoznak például a maximális várakozási idők, a kiválasztott egészségügyi szolgáltatások minimális száma, valamint a nyújtott intézményi ellátás minőségi mutatói.

A jelenlegi reformmal párhuzamosan az egészségügyi tárca további reformokat is előkészít. Többek közt szeretnék fokozatosan megoldani az akut egészségügyi ellátást, azaz a sürgősségi egészségügyi szolgáltató hálózatok helyzetét, az utó- és tartós kezelést, valamint a járóbeteg-szakellátást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.