2021. október 21., 13:40

Leépítés, bizonytalanság, káosz: a Szövetség szerint erre tart a kórházreform - VIDEÓKKAL

Hogyan érinti a magyarlakta régiókat a tervezett kórházreform? A változtatások várható hatásairól tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Szövetség.

sajtó
Fotó: Léces Zoltán

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, a tervezett reformmal nem elégedettek sem az egészségügyi dolgozók, sem a betegek.

Az egészségügy átalakítására szükség van, de a kormány által tervezett reform legfőbb célja láthatóan az, hogy lehívható legyen az egymilliárd euró az uniós helyreállítási alapból.

Forró hangsúlyozta, az uniós forrásokat, amelyeket a kormány az egészségügyre fordít, jóval hatékonyabban is fel lehetne használni. Az intézkedések ezzel szemben nem a kiszámíthatóságot növelik, hanem a bizonytalanságot, a káoszt - hangsúlyozta a Szövetség elnöke.

Videó:  ma7

Nagy gond, hogy egyre magasabb a körzeti orvosok és az egészségügyi nővérek átlagéletkora, ha kiesnek a rendszerből, komoly problémával kell szembenéznie az ellátórendszernek.

Hiányoznak az egészségügyi nővérek és a szakápolók is, a pandémia idején még tovább gyorsult a kisegítő szakszemélyzet kiáramlása a szektorból - húzta alá Forró.

sajtó
Fotó:  Léces Zoltán
A betegek igényeihez igazodjon az átalakítás

A Szövetség elnöke szerint a reformot nem lenne szabad az íróasztal mellől megtervezni. Elsődleges lenne, hogy az átalakítás a betegek igényeihez igazodjon, és biztosítsa a magas színvonalú ellátást. A pártelnök hangsúlyozta, az előkészítésből kihagyták a megyéket és az illetékes szakmai szervezeteket is.

Forró fontosnak nevezte, hogy a páciensek használhassák az anyanyelvüket - ennek természetessé kellene válnia a szlovákiai egészségügyben.

Fokozatosan emelni kellene az egészségügyi dolgozó bérék, így lehetne feltartóztatni és idővel visszájára fordítani a küldföldre irányuló elvándorlást. A versenyképes bérek mellett a minőségi ellátást biztosító megfelelő környezetre is szükség lenne. Ha elsietjük a reformot, a kapkodva meghozott intézkedések nem lesznek célravezetőek - hangsúlyozta Forró Krisztián.

Forró szerint jogos elvárás, hogy a Szlovákiában végzett orvosok itthon maradjanak, és saját szülőföldjükön tudjanak érvényesülni - utalt a pártelnök arra, hogy az állam által finaszírozott képzésért cserében az orvosok idehaza praktizáljanak. Vagyis ahány évet részt vesznek az államilag finanszírozott képzésben, annyi időt idehaza dolgozzanak, vagy térítsék vissza a képzés költségeit.

A következő évben fogják csak eldönteni, melyik kórházak kerülnek leminősítésre,

Forró Krisztián alibizmusnak nevezte az egészségügyi tárca hozzáállását, amivel lényegében a következő kormányra ruházzák át a reform lényegi lebonyolítását.

sárközy
Fotó:  Léces Zoltán
Változásra van szükség, de egyúttal kiszámíthatóságra

Sárközy Irén, a Szövetség egészségügyi szakpolitikusa hangsúlyozta, ha a betegek úgy érzik, hogy az egészségügy nem működik jól, akkor változtatni kell. Ugyancsak a változtatás igényét húzza alá, hogy európai összevetésben Szlovákia a sereghajtók között van a születéskor várható élettartam tekintetében.

Háromszor annyian halnak meg olyan, egyébként gyógyítható betegségekben, mint a fejlettebb európai ellátórendszerekben

- tette hozzá a szakpolitikus.

Videó:  Ma7

Változtatásra szükség van, de a változtatások nem kiszámíthatóak - a bizonytalanság a tervezett reform legnagyobb hibája

- hangsúlyozta Sárközy Irén.

A magyarlakta régiókban is biztosítsák a minőségi ellátást!

A ma7 kérdésére Forró Krisztián elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyarlakta térségekben lakók megkapják a minőségi ellátást, kiállnak amellett, hogy lehetőség szerint egyetlen kórházat se fokozzanak le.

Ahogy az elmúlt hónapokban, úgy a jövőben is, a régió polgárainak érdekei mellett fognak kiállni, ha kell tiltakozó megmozdulásokkal, aláírásgyűjtéssel.

A Szövetség a járványhelyzet romlása miatt felszólítja a kormányt, nyújtson célzott támogatásokat a leginkább érintett ágazatoknak. A párt által javasolt 100 eurós egyszeri idegenforgalmi utalvány a beoltottaknak, egyszerre segít a bajba jutott ágazaton, illetve ösztönzi az oltakozást, ami az egyedüli kiútnak látszik a pandémiából.

Videó:  Ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.