2018. május 21., 10:55

Elkezdődtek a szóbeli érettségik

Miközben ezeket a sorokat írjuk, az ország több gimnáziumában és középiskolájában már négyéves tanulmányaik eredményeiről adnak számot a diákok. A június 8-ig tartó időszakban több mint 700 iskola mintegy 43 ezer végzőse tesz szóbeli érettségi vizsgát, köztük több ezer magyar diák is.

érettségi
Fotó: TASR

Nincs ez másként a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban sem, ahol reggeltől rendben folyik az érettségi.

„Ma három tantárgyból vizsgáznak a diákok – magyar és szlovák nyelvből, valamint angolból. A három kötelező mellett még egy kötelezően választható tantárgyból és érettségizniük kell. Általában a matematika, a biológia vagy a történelem mellett döntenek. Összesen 82 fiatal érettségizik az idén, a vizsgáztatás egész péntekig eltart” – nyilatkozta a ma7.sk-nak Zirig Ferenc, a gimnázium igazgatója.

Elmondta azt is, aki már eljut a szóbeliig, az nagy valószínűséggel le is érettségizik. Arra is rákérdeztünk, hogy mivel biztatják a zöld asztal elé járuló diákokat, illetve hogyan próbálják bennük oldani a feszültséget. Zirig Ferenc szerint amennyire csak lehet, próbálják őket felkészíteni erre a megmérettetésre, de mindenképpen az a legfontosabb teendőjük, hogy megszólaljanak a vizsgabizottság előtt. Az érettségire egy másik tanteremben várakozó diákok pedig egymást is biztatják, nyugtatják, s figyelik, aznap milyen tételeket húztak ki diáktársaik. A jó teljesítményhez elengedhetetlen az is, hogy eleget igyanak és falatozzanak a számukra előkészített büfében.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy minden tantárgyra külön érettségi bizottságot hoznak létre, egy külsős elnökkel. Ha tíz tantárgyból van érettségiző diákjuk, akkor ennyi bizottságot kell kialakítaniuk. Ezen a téren a Vámbéry gimnázium főleg a környékbeli gimnáziumok tanári karával működik együtt, mint amilyen a galántai is.

Az idén sokan orvosira készülnek

S hogy hol folytatják tovább tanulmányaikat diákjaik? Az attól függ, hogy az adott évben éppen melyik érettségi tantárgy a népszerű. Ha a matematika, akkor megjósolható, hogy sokan jelentkeznek a műszaki főiskolára, ha pedig biológiából érettségiznek többen, akkor többen készülnek az orvosira. Amikor a történelem a nyerő, az általában azt jelenti, hogy jogra készül a diákok egy része. Az idén a biológia és a kémia tantárgyat választották sokan érettségi tantárgyként, mert többen szeretnének orvosnak tanulni. A második helyre szorult matematika, és ezzel együtt a műszaki és közgazdasági szakok.

„Nekünk, az iskolánknak talán az a legjobb reklám, ha sokan jutnak be tőlünk az orvosegyetemre. Tavaly például a 64 érettségizőből 8-at vettek fel erre az egyetemre. Egyébként diákjaink több 90 százaléka továbbtanul, ami rendjén is van, hiszen a gimnáziumok eleve a főiskolára készítenek fel” – tudtuk meg Zirig Ferenctől. Hozzátette még, nem ártana, ha átláthatóbb lenne az, hogy éppen milyen hivatásokra van és lesz szükség a jövőben, ami nagyban megkönnyítené a sokszor tanácstalan diákok pályaválasztását. S talán nem fordulna elő olyan gyakran, hogy azokra a szakokra jelentkeznek, amivel később nem tudnak majd elhelyezkedni.

Megosztás
Címkék