Elfogadták a pedagógustörvényt, eltörlik a kreditrendszert

ma7 | TASR 2019. május 10., 15:50

Eltörlik a kreditrendszert, helyette fokozatosan bevezetik a szakmai fejlődésért járó díjat. A parlament pénteken megtörte az elnök vétóját, és eredeti változatában szavazta meg a pedagógusokról és szakdolgozókról szóló törvény.

Fotó: pixabay.com

A szakmai fejlődésre vonatkozó, szeptember 1. után megszerzett bónusz a törvénymódosítás értelmében hét évig marad érvényben. Olyan pedagógusok és szakdolgozók kaphatják meg, akik továbbképzésen vesznek részt, nyelvvizsgát tesznek vagy specializált képesítést szereznek. Lehetőség lesz arra, hogy a bérkiegészítést az innovatív továbbképzés abszolválása után is megkapják a pedagógusok.

„A szakszervezet által javasolt változtatások a tanárok és a szakdolgozók javát szolgálják, és garantálják, hogy az új rendszerben ne legyen 12 százalékos pótlékcsökkenés” – közölte az oktatási tárca.

Martina Lubyová oktatási miniszter (SNS) közölte, a pedagógustörvény módosításának célja az oktatás színvonalának emelése. Hozzátette:

szerinte nem kell attól tartaniuk a pedagógusoknak, hogy az új rendszer bevezetésével rosszul járnak anyagilag.

A törvény szabályozza például a pedagógusok és a szakdolgozók munkaviszonyát, amely annak a tanévnek a végéig jár le, amelyben az érintett betölti a 65. életévét.

„Az iskolaigazgatók munkaviszonya a mandátum lejártával ér véget, abban az évben, amikor az illető eléri a 65 éves kort" – áll a dokumentumban.

A munkáltató legfeljebb egy évvel hosszabbíthatja meg a munkaszerződést.

Egyebek között a munkahelyi szocio-patológiás jelenségekkel szemben is véd az új törvény, bevezeti az etikai kódexet, szabályozza az oktatási és szakmai munka professzionalizálását, valamint az iskolák és az oktatási intézmények igényeihez igazítja a továbbképzéseket.

Új kategóriával, a szakdolgozók karriertanácsadójával bővül a dokumentum, valamint csökkenti bizonyos alkalmazottak leterheltségét.

0 HOZZÁSZÓLÁS