Elfogadhatják a Brexitről rendelkező új megállapodást az uniós csúcsvezetők Brüsszelben

2019. október 16., 20:23
ma7 | MTI

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának központi témája Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) a kérdése lesz, a kilépésről rendelkező új megállapodást a várhatóan éjszakába nyúló tárgyalások eredményének fényében a vezetők el is fogadhatják majd. A tanács emellett az unió következő költségvetéséről és az uniós bővítés lehetőségeiről tárgyal.

201803081953220.tusk01.jpg

Az Európai Tanács elnöke szerdán közölte,

a felek képviselőinek sikerült megegyezniük az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól, az új egyezség akár már szerdán megszülethet.

"Az alapok megvannak, elméletileg holnap el is fogadhatjuk ezt a megállapodást az Egyesült Királysággal" - közölte Donald Tusk Brüsszelben.

London a 2016 júniusában tartott népszavazást követően jelentette be kilépési szándékát az Európai Unióból. Az előző brit miniszterelnök, Theresa May tavaly novemberben megállapodást ért el az unióban maradó huszonhét országgal a Brexit feltételrendszeréről, amelyet a londoni alsóház azonban háromszor is elutasított.

Halasztásokat követően az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács áprilisban, rendkívüli csúcstalálkozón állapodott meg a Lisszaboni Szerződés vonatkozó, 50. cikke szerinti határidő meghosszabbításáról október végéig.

A Boris Johnson vezette új brit kormány e hónap elején új Brexit-megállapodási javaslatot terjesztett be az EU-nak. E tervezetről napok óta folyamatosan zajlanak a tárgyalások Brüsszelben.

Az egész Brexit-folyamat legégetőbb kérdése, hogy Észak-Írország milyen vámjogi viszonyrendszerben maradjon az EU-val, hiszen a 499 kilométeres ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után.

Az EU-csúcs főbb napirendi pontjai között szerepel az EU következő, 2021-től érvényes, hétéves költségvetéséről folytatott megbeszélés. Az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége még az év vége előtt összegeket is tartalmazó tárgyalási keretdokumentumot kíván elfogadtatni.

Az általános európai ügyekkel foglalkozó tanács keddi, Luxembourgban tartott tanácsülésén bemutatták a dokumentumtervezetet, a tárgyalók egy részének véleménye szerint azonban a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania, az sem a befizetés, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható.

Mivel a luxembourgi ülésen az általános ügyek tanácsának nem sikerült megegyezésre jutnia Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, ezért a téma szintén az uniós tagországok vezetőinek asztalára kerül. A tárgyalók megvizsgálják majd a két országnak az uniós feltételrendszer teljesítése terén elért előrehaladását.

Az uniós tagállamok vezetői a tervezett program szerint meg fogják vitatni az úgynevezett stratégiai menetrend intézkedéseit, és a 2019-2024-es időszakra vonatkozó uniós prioritásokat. Ezek a szabadságjogok védelmét, egy erős gazdasági bázis kialakítását, a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítását, valamint az európai érdekek és értékek előmozdítását foglalják magukban. Az ülésre meghívást kap az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen is, aki ismertetni fogja az új bizottság prioritásait.

Az EU-csúcs résztvevői emellett megvitatják az éghajlatváltozás nemzetközi vonatkozásait, továbbá várhatóan határozatot fogadnak majd el, amellyel kinevezik Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökévé.

Kövesse facebook oldalunkat is!