Danko: a júniusi ülésen kerül sor az újabb jelöltválasztásra

ma7 | TASR 2019. május 23., 18:10

A parlament június 18-án kezdődő ülésén kerül sor az újabb szavazásra az alkotmánybíró-jelöltekről. Jelölteket legkésőbb május 30-ig, 12 óráig lehet javasolni. Erről Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke határozott.

Fotó: TASR

A pályázók nyilvános meghallgatására június 17-én, az újabb választásra pedig június 19-én kerülhet sor. A TASR információi szerint egyelőre még nem véglegesítették az időpontokat.

A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet. Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna felkínálnia az államfőnek, akik közül Kiska nevezte volna ki a kilenc új alkotmánybírót.

A parlament eddig összesen 12 jelölt nevét terjesztette a köztársasági elnök elé, aki három új alkotmánybírót nevezett ki. A taláros testületben így hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.

Kiska szerdán bejelentette: addig nem nevez ki több alkotmánybírót, amíg a képviselők meg nem választják a kellő számú jelöltet úgy, ahogy azt az alkotmány megköveteli tőlük.

0 HOZZÁSZÓLÁS