Bugár hallgat: továbbra sem árulta el, hogy pártja támogatni fogja-e Ficót az alkotmánybíró-választáson

ma7 | TASR 2019. január 14., 15:04

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke nem árulta el, hogy a pártja támogatni fogja-e Robert Ficót, a Smer-SD elnökét az alkotmánybírójelölt-választáson.

Nem mondta meg azt sem, hogy ha ő nyerné az elnökválasztást, kinevezné-e Ficót alkotmánybírónak.

„Ez még messze van” – mondta Bugár a hétfői sajtótájékoztatóján, melyen bejelentette: összegyűlt a megfelelő számú aláírást ahhoz, hogy indulhasson az elnökválasztáson. A petíciót hétfőn adta le a parlamentben.

Bugár az alkotmánybírójelölt-választással összefüggésben meg akarja várni a pályázók nyilvános meghallgatását, amely január 23-án kezdődik.

„A parlamenti ülés előtt, ahogy mindig, frakcióülést fogunk tartani (január 28.), melyen eldöntjük, melyik 18 jelöltet fogjuk támogatni” – tette hozzá a Most-Híd elnöke.

Bugár egyben hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a parlament megválassza a 18 alkotmánybíró-jelöltet, akik közül az államfő aztán kiválaszthatja a kilenc új alkotmánybírót.

A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS