Bombát hatástalanítanak Budapesten – Délre befejeződött a művelet

ma7 2019. szeptember 15., 12:06

Egy amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba hatástalanítását végezték az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái vasárnap délelőtt Újbudán.

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

A robbanótest hétfőn került elő a Szent Margit Gimnázium területén zajló építkezés során. Szeptember 15-én az érintett szervezetek együttműködésével a rendőrök 686 lakást, irodaházakat, vendéglátó helyiségeket ürítenek ki és lezárják a Móricz Zsigmond körtér, a Himfy utca, a Villányi út, a Balogh Tihamér lejtőn lévő útszakasz, a Ménesi út, a Bartók Béla út, a Somlói út, a Villányi út, a Kelenhegyi lépcső meghatározott szakaszát.

A tűzszerész katonák a bomba kiemeléséhez és hatástalanításához akkor kezdenek hozzá, amikor a lakosságot és a közlekedést érintő korlátozó intézkedéseket megtették a rendőrök.

Képgalériánk:
Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

FRISSÍTÉS

Vasárnap délre sikerült hatástalanítaniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek a Szent Margit Gimnáziumnál előkerült világháborús bombát - jelentette be a helyszínen Markovics Zita, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje.

Debrődi Péter, a hatástalanítást végző tűzszerész elmondta:

a műveletet kissé nehezítette, hogy a bombának ott kellett maradnia, ahol találták, nem mozgathatták.

A két gyújtószerkezet körül az egyik a becsapódáskor deformálódott, de mindkettőt sikerült kiszerelni a bombatestből. Most a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később ellenőrzött körülmények között semmisítik meg.

A százados kérdésre válaszolva azt mondta: a hétfőn a Szent Margit Gimnázium területén folyó építkezésen előkerült amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba gyakorinak számít. Emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban a szövetséges erők bombázták a hidakat, valamint a stratégiailag kiemeltnek számító célpontokat. Becslések szerint a ledobott bombák mintegy 10 százaléka nem működött megfelelően, vagyis nem robbant fel. Ezek az eszközök még ott vannak a földben - tette hozzá.

A hatástalanítás miatt 686 lakást kellett kiüríteni, ez mintegy 2000 embert érintett. A korlátozásokat mostanra feloldották, az emberek visszatérhetnek otthonukba.

0 HOZZÁSZÓLÁS