Az ötödikesek 5 százaléka mehet kisgimnáziumba

ma7 | TASR 2019. szeptember 20., 20:03

A nyolcosztályos gimnáziumok első osztályaiba ebben a tanévben már csak az ötödikes diákok 5 százalékát lehet felvenni. Az ötszázalékos kvótát a 2018/2019-es tanévben vezették be, de a Pozsonyi kerület akkor kivételt kapott, ott az ötödikesek 10 százaléka mehetett kisgimnáziumba.

A komáromi Selye János Gimnázium. Fotó: Wikipedia

Most már országosan érvényes az 5 százalékos határ – erősítette meg a TASR-nek adott interjúban Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter. Ugyanakkor az országos kvóta kerületekre lebontva nem pontosan érvényes. Lesznek kerületek, ahol a diákok több mint 5 százalékát vehetik fel kisgimnáziumba, és lesznek, ahol kevesebbet, a számokról a minisztérium dönt.

Lubyová ezt azzal magyarázza, hogy eltérő az egyes kerületek iskolahálózatának sűrűsége, van ahol több iskola van, van, ahol kevesebb.

„A konkrét számokat két fázisban határozza meg a minisztérium és figyelembe veszi a szülők, a diákok igényeit is. Ez alapján állapítjuk meg az arányokat, a számokat pedig elküldjük a megyéknek, ahol aztán iskolánként megállapítják a felvehető diákok létszámát” - jelentette ki a miniszter asszony magyarázatként arra, hogy ismét a Pozsonyi kerületben mehet a legtöbb gyerek kisgimnáziumba.

Lubyová azt is leszögezte, a kvóta bevezetésével nem a nyolcéves gimnáziumok bezárását akarták elérni, de nagyon sok szülő választotta gyerekének az alapiskola felső tagozata helyett a kisgimnáziumot, és a diákok elvándorlása miatt kezdett tarthatatlanná válni a helyzet.

0 HOZZÁSZÓLÁS