2019. október 29., 20:02

Az Összefogás akár egyedül is elindul: Nagy József arról, ki a legnagyobb akadálya az ötpárti megegyezésnek

Az ötpárti megegyezésnek a legnagyobb akadálya a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum – mondja a ma7-nek adott villáminterjúban Nagy József. Az Összefogás mozgalom frissen megválasztott alelnöke azt sem zárta ki, hogy akár egyedül is elindulnak a jövő évi parlamenti választáson.

Nagy József
Fotó: TASR

Múlt pénteken és most hétfőn ötpárti egyeztetésre került sor az MKP székházában. A tárgyalásokról eddig kevés konkrétum látott napvilágot. Van-e esélye annak, hogy ez az öt párt végül egy közös magyar listán induljon el a jövő évi parlamenti választáson?

Az, hogy az ötpárti megegyezés megszülessen, elsősorban Simon Zsolt pártján, a Magyar Fórumon múlik. Ők ugyanis eddig kategorikusan elzárkóztak a Híddal való együttműködéstől. Csak a párt egyes tagjait tudják elfogadni. A mai állás szerint tehát vagy egy négyes vagy egy hármas összefogásról lehet szó.

A négyes, illetve hármas összefogásba mely pártok férnek bele?

Amíg nem dőlt el, lesz-e ebből - a Híd, az MKP, az MKDSZ és az Összefogás alkotta -  négyes megegyezés, addig megvan az esélye annak is, hogy a Híd és az MKDSZ közösen, vagy ahogyan a legújabb pletykák szólnak, Drucker új pártjával közösen, mi pedig az MKP-val, a Magyar Fórummal együtt induljunk. 

A törésvonalak kik között, milyen kérdések mentén húzódnak?

Arról van szó, hogy a Híd képes lesz-e engedni azokból a pontokból, amelyekből eddig nem igazán volt hajlandó.

Konkrétan milyen pontokra gondol?

Azokra, amelyeket az Összefogás mozgalom már korábban megfogalmazott: az első az, hogy már most elhatárolódunk a Smerrel való kormányalakítástól. A Hídnak ezzel kapcsolatban volt egy javaslata. Mégpedig az, hogy ebben a kérdésben mindenki olyan kommunikációt folytasson, amilyet jónak lát. Ennek egy kampányban semmi realitása nincs: elképzelhetetlen, hogy az esetleges közös választási pártban valaki a maffiakormányról, másvalaki pedig a jelenlegi kormány sikereiről beszéljen. Ez a választókat teljesen összezavarná. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen laza elköteleződés után hogyan nézne ki a közös frakciónk. Ebbe bele van kódolva a frakció kettészakadása. A második fontos pont a személyi konzekvenciák levonása. Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy lista csak akkor lehet sikeres és hiteles, illetve csak akkor hordozza magában a megújulásnak és egy újfajta politikának a garanciáját, ha személyi kérdéseket is felvetünk. A Híd képviselői ebben a kérdésben sem mutatkoznak eddig partnernek.

Önök a személyi kérdésekben eddig elég határozott álláspontot képviseltek. Összeállítottak egy ún. feketelistát. Meddig hajlandók ebben a kérdésben elmenni? Hol az az ésszerű kompromisszum, amit még érdemes a megegyezés érdekében meghozni?

A mai közgyűlés jóváhagyta, hogy a korábban megfogalmazott sarkalatos kérdésekben (a magyarság védelme, az összefogás megteremtése, a Smertől való elhatárolódás, a kormányváltás és a személyi konzekvenciák levonása) csak a közgyűlésünk dönthet.

Ahogy említettük, az Összefogás mozgalom megnevezte, hogy kiket nem szeretne látni a közös listán. Érkezett-e az Összefogás felé hasonló követelés?

A tárgyalás folyamán elhangzott, hogy a Híd is csak akkor tud ebben a kérdésben engedni, ha ők is megfogalmazhatnak személyi feltételeket. Mi ezeket örömmel várjuk.

Konkrét nevet nem említett a Híd ezzel kapcsolatban?

Azt mondja el inkább a Híd, hogy kire gondolt. Mi csak azt kérjük, hogy ha lesz ilyen követelésük, indokolják is meg azt.

Ebben a pillanatban kijelenthető, hogy az Összefogás mozgalom indul a jövő évi parlamenti választásokon?

Alakuló közgyűlésünk határozatában benne van, hogy az Összefogás mozgalom mindenképpen elindul a választásokon. Ezt valamilyen többpárti együttműködés keretében képzeljük el. De nem zárjuk ki a külön indulást sem.

Az, hogy nem zárják ki a külön indulást, nem mond ellent annak a korábbi kijelentésüknek, hogy csak akkor vesznek rész a parlamenti választásokon, ha maguk mögött tudják a felvidéki magyarok 70-80 százalékát?

Mindenképpen arra törekszünk, hogy három-, négy- vagy akár ötpárti összefogás jöjjön létre. Ha azonban a tárgyaló felek nem teszik lehetővé mindezt, nem kizárt, hogy önállóan indulunk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.