2019. november 27., 12:25

Az ellenzék nem hagyja annyiban, összegyűjtötték a rendkívüli üléshez szükséges aláírásokat

Az ellenzék összegyűjtötte a szükséges aláírásokat egy rendkívüli parlamenti ülés indítványozásához.

szlovák parlament
Fotó: TASR

Erről Karol Galek (SaS) képviselő számolt be egy szerdai sajtótájékoztatón, melyen más ellenzéki képviselők is részt vettek.

Összesen 50 képviselői aláírás gyűlt össze, ezeket a mai nap folyamán fogják leadni a parlament iktatójában.

A plénum kedden megszavazta, hogy halasszák el az 53. parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatok több mint felének megtárgyalását. Ezek közül csaknem az összes ellenzéki javaslat. Az ellenzéki politikusok szerint alkotmányos joguk, hogy a parlament megvitassa az általuk benyújtott javaslatokat. Galek elmondta: az elnapolt törvényekről a rendkívüli ülés keretében tárgyalnának. Mivel már nem érvényes a koalíciós szerződés, úgy véli, megvan rá az esély, hogy az ellenzéki javaslatok második olvasatba kerülhetnek.

Eduard Heger, az OĽaNO frakciójának elnöke hozzáfűzte: a házszabály nem tiltja azt, hogy a ciklus utolsó ülésén javaslatokat terjesszenek elő. Ha pedig a törvényjavaslatokat második olvasatba utalják, Heger szerint semmi sem akadályozza a házelnököt abban, hogy összehívjon még egy ülést.

Andrej Danko házelnöknek a házszabály értelmében az aláírások leadásától számított hét napon belül kell összehívnia a rendkívüli ülést.

Arra az esetre, ha a koalíció nem tenné lehetővé a rendkívüli ülés megnyitását, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke kilátásba helyezte, hogy indítványozni fogják Peter Pellegrini kormányfő leváltását.

A plénum kedden megszavazta, hogy halasszák el az 53. parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatok több mint felének megvitatását. Főleg első olvasatban lévő, képviselői javaslatokról van szó. Az ezzel összefüggő ügyrendi javaslatot Robert Fico, a Smer-SD elnöke terjesztette elő. Azzal érvelt, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet elfogadását hosszabb vitának kell megelőznie.

Az elhalasztott törvénymódosítások közt szerepelt az állampolgárságról szóló törvény módosítása is,

melyet Ondrej Dostál nyújtott be. Ezzel kapcsolatban a Magyar Fórum szerkesztőségünkbe is eljuttatta nyilatkozatát.

A kormánykoalíció Robert Fico ügyrendi javaslatáról szóló szavazása azt jelenti, hogy a szlovák törvényhozás az első olvasatba szánt programpontokat már nem fogja tárgyalni.
E programpontok sorába tartozik az a törvényjavaslat is, amit Ondrej Dostál képviselő úr és a Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt, más kollégákkal egyetemben terjesztett be. E javaslat célja, hogy az állampolgárságról szóló törvény úgy kerüljön megváltoztatásra, hogy akarata ellenére senkitől se lehessen megvonni az állampolgárságot.
Az állampolgárságról szóló törvény a Most-Híd képviselőinek teljesen lényegtelen. A koalíciós szerződés lejárta után is úgy táncolnnak, ahogy Robert Fico fütyül, nem törődve a polgárok érdekeivel.
Ez a hatalom arcátlan és precedens nélküli arroganciája

- írta a Magyar Fórum.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.