2019. július 22., 19:23

Autonómia: szitokszó vagy megoldás? - VIDEÓ

Az autonómia legitim európai formája az egyes tagországok területén élő nemzeti kisebbségek megmaradásának. Ennek ellenére Szlovákiában ezt a kifejezést a politikai szereplők és a téma szakértői is inkább mellőzik, mivel túl érzékenyen érinti a szlovák társadalom többségét. Vajon mi ennek a forrása, és valóban félnie kell-e a társadalom többségének az önrendelkezés eme formájától? 

Autonómia: szitokszó vagy megoldás? - VIDEÓ
Médialapozó
Fotó: ma7

A ma7 médiacsalád sátrában az autonómiáról, mint a kulturális, oktatási, vagy akár területi önrendelkezés egyik leghatékonyabb eszközéről folyt beszélgetés. A beszélgetés résztvevői Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott és Őry Péter, az MKP OT elnöke voltak. 

Fotó:  ma7

Szili Katalin elmondta, nem Budapestről fogják megmondani, hogy a külhoni magyar közösségeknek milyen közösségi jogaik legyenek, és milyen típusú autonómiát szeretnének, ezt maguknak a közösségeknek kell megfogalmazniuk, mint ahogy ki kell mondani azt is, hogy mindezt "európai keretek között" lehet megvalósítani. A miniszterelnöki megbízott rámutatott: Európa nem igazán akar foglalkozni az őshonos kisebbségek jogaival.

Őry Péter azt hangsúlyozta, mára már a szlovák szakértők is elismerik, hogy a jelenlegi szlovákiai közigazgatási rendszer kialakítása a tömbben élő magyarság feldarabolásáról szólt. A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke szerint a magyar közösségnek valós önigazgatásra van szüksége. Ez gazdasági előnyökkel járna a régió nem magyarajkú polgárai számára is.

Nézze velünk a teljes beszélgetést! 

Autonómia: szitokszó vagy megoldás? - VIDEÓ
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.