Alfahím kontra békéltető, avagy milyen lesz az új Smer

2018. április 30., 14:37
Dunajszky Éva

Robert Fico már több évtizede a Smer központi figurája, s bár továbbra is a Smer elnöke maradt, a közszereplők hierarchiájában békésebb változata, Peter Pellegrini vette át a helyét. Ezzel a megváltozott helyzettel együtt megváltozik a legerősebb szlovák párt stratégiája is, vélekedik az Aktuality.sk portál.

Fico és Pellegrini
Fotó: info.sk

Michal Cirner politológus szerint az új kormányfő, aki legalább annyira ügyel a róla kialakított mediális képre, mint az elődje, integráló szerepre törekszik, olyan kormányfő képét igyekszik mutatni, aki a stabilitást és a folytonosságot biztosítja. Cirner szerint elsősorban az lenne a feladata, hogy megnyugtassa a kedélyeket és a Szlovákiában uralkodó felháborodott légkört, amely a Kuciak-gyilkosság után kialakult. Erre a békéltető szerepre választotta a Smer Pellegrinit.

Cirner szerint megvolt ennek az oka. Míg Fico szerinte ellentmondásosan és keményen lép fel, Pellegrini a megnyerő arcával egyfajta „napocska szerepet” tölt be, és az lenne a dolga, hogy elkápráztassa az embereket, hogy ne lássák a különböző botrányok, ügyek és tenderek árnyait.

A Smer ugyanezt a stratégiát már Tomáš Druckerrel és más válságmenedzserekkel is kipróbálta, de a legmeggyőzőbb kádernek Pellegrini mutatkozott.

A kis és a nagy testvér

A Smeren belül azonban továbbra is Robert Fico marad a meghatározó személyiség, mondja Michal Novota politikai marketingszakember. Ficóé az utolsó szó, s ezt Pellegrini egyértelműen tiszteletben tartja. Megfigyelhető ez mindig, amikor egymás mellett állnak. „Pellegrini olyan, mint Fico kisdiákja” – állítja Cirner, aki szerint a jelenlegi kormányfő emberileg kevésbé jelentős, nem olyan karizmatikus egyéniség, mint Fico. „Ha Fico és Pellegrini egy teremben vannak, egyértelműen Fico a dominánsabb, Pellegrini mindig háttérben marad” – mondja a szakember.

Robert Fico homo politicusként nyilvánvalóan a szlovák politikai élet jelensége. Évtizedekig az ellenzék vagy a koalíció vezéregyénisége volt, senki sem volt hozzá mérhető, s még ma is csak nehezen, vélekedik Novota. Pavol Baboš politológus szerint, ha a volt kormányfő azt szerette volna, hogy az emberek valamit tiszteletben tartsanak, akkor azt többnyire el is érte. Üzenetét képes volt néhány szóba tömöríteni, amit aztán unos-untalan ismételt. Az elemzők számára helyenként ez már nagyon unalmas volt. Tény viszont, hogy Fico bravúrosan csinálta mindezt: az emberekhez eljutott az üzenete, akkor is, ha nem akarták, mondja Baboš. Peter Pellegrini egyelőre erre nem képes.

Ambíciózus pótjátékos

Iveta Radičová is úgy nyilatkozott a Hospodárske noviny napilapnak adott interjújában, hogy Fico játszmája egyelőre bevált. A volt kormányfő ezzel arra célzott, hogy továbbra is Fico dönt a fontosabb személyi kérdésekről, ahogy például a belügyminiszter személyéről is ő döntött. „Egyelőre kezében tartja a folytatódó kormánykoalíciót és a hatalmat” – véli Radičová.

Az Aktuality.sk szerint a jelenlegi kormányfő az egy hónapos ténykedése alatt nem sok mindent mutatott. Pellegrini eddig szinte minden tisztségébe pótjátékosként került, olyasvalakiként, akinek mindig a tüzet kellett oltania. Kétségtelen azonban, hogy neki is vannak ambíciói, vélekedik a portál. Michal Novota szerint azonban – amint azt Denisa Saková belügyminiszteri jelölése is mutatta – messze van még számára a függetlenség napja. A kártyákat leosztották, amíg Pellegrini megpróbálja egybekovácsolni a koalíciót, Fico a pártot uralja.

De fenntartható-e ez a modell? Cirner szerint ehhez a párt kettős médiapolitikája elengedhetetlen. A politológus szerint a politikában jelenleg főleg azok érvényesülnek, akik ellentmondásosak és megosztják a társadalmat, mint Robert Fico vagy Igor Matovič. De éppen ez az ellentmondásosságuk szabja meg a megválaszthatóságuk határait is, amit más pártok ki is használnak.

Fico választói például az SNS-hez pártolnak át. Novota szerint azonban Pellegrini szimpatikusabb Ficóként csalogathat át választókat – például Andrej Danko pártjából is. De itt is van egy határ, amit Robert Fico és az árnya jelent, amely mindig elhomályosítja majd Pellegrinit.

Fico nem valószínű, hogy valaha is megemészti kényszertávozását a végrehajtó hatalomból, ezért egyértelműen mindenki tudtára adja, ki a Smerben az elsőhegedűs.  Novota szerint, ha Fico egy kicsit hátrébb vonulna, Pellegrini kormánya is szabadabban lélegezhetne – és Pellegrini is elfogadhatóbb kormányfővé válna, mint amilyen ma. Pellegrini jelenlegi együttélése Ficóval halálos ölelés, mondja Novota, aki szerint a jelenlegi kormányfő is szeretné a saját történetét írni, de béklyó van a lábán, s ezt a béklyót Robert Ficónak hívják.

Kövesse facebook oldalunkat is!