Vincze Loránt: a FUEN kongresszusa az őshonos kisebbségek erejét, összefogását jelzi

ma7 2019. június 13., 08:05

Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét kérdeztük a szervezet jövőbeli céljairól.

Fotó: fuen.org

Tegnap kezdődött az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának kongresszusa. A szervezet fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a Pozsonyban és Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő jubileumi kongresszusán.

A kongresszus házigazdája a Magyar Közösség Pártja és a Szlovákiai Német Egyesület.

A tanácskozás előtt Vincze Loránt RMDSZ-es politikust, a szervezet elnökét kérdeztük, milyen témák kerülnek napirendre a FUEN idei kongresszusán. A politikus elmondta, az eredeti tervek szerint Ukrajnában került volna megrendezésre az európai őshonos kisebbségeket tömörítő szervezet kongresszusa, de az országban kialakult kisebbségellenes hangulat miatt a szervezők inkább Szlovákia mellett döntöttek.

Ma kezdődik a 70 éves FUEN tisztújító kongresszusa
A FUEN Kongresszus házigazdája a Magyar Közösség Pártja és a Szlovákiai Német Egyesület.

A tanácskozáson ilyen módon

kiemelt figyelmet kap majd a felvidéki magyarság helyzete, de ugyancsak a napirend kiemelt eleme az ukrajnai kisebbségeket sújtó politika is

- hangsúlyozta Vincze, hozzátéve, hogy a pénteki szakmai előadások is mindenekelőtt ezeket a témákat veszik górcső alá.

Vincze elmondta, a kongresszus fontos jelzés, hogy az európai őshonos kisebbségek képesek összehangolni lépéseiket: egységet, erőt felmutatni. Mindez azért fontos, mert az általuk képviselt témákat csakis így lehet az európai döntéshozó fórumok elé vinni. 

A FUEN elnöke emlékeztetett a Minority SafePack kezdeményezés sikerére, amely ugyancsak európai összefogás eredménye.

Terveik szerint a sikeres polgári kezdeményezést az év végéig az Európai Bizottság elé terjesztik

- mondta a politikus, aki a szervezet további jövőbeli terveiről is beszélt. 

Vincze hangsúlyozta, a jövőben igyekeznek az eddigieknél összehangoltabban vizsgálni az európai őshonos kisebbségek helyzetét,

ezt a célt szolgálja majd a Minority Monitor.

Az RMDSZ-es politikus, akit május végén európai parlamenti képviselővé választottak, elmondta, hogy a hétvégén kerül sor a FUEN tisztújítására. Vincze egyedüli jelöltként pályázta meg a szervezet elnöki székét, de elmondása szerint az alelnöki pozíciókért komoly verseny várható: a lehetséges hat helyre tízen pályáztak. Vincze tájékoztatása szerint az alelnökjelöltek között nincs szlovákiai magyar politikus.

0 HOZZÁSZÓLÁS