lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. július 6., 12:36

Via Novás polgármesterek fóruma: önkormányzati szinten nem történt hitelvesztés

A MartFeszt szombati napjának második panelbeszélgetésén a Via Nova Ifjúsági Mozgalom polgármesterei ültek asztalhoz kollégánk, Rajkovics Péter moderálása mellett.

via novás polgik-fórum
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: ma7.sk

Agócs Kőrösi Ildikó, Pered, Agócs Gergely, Királyrév és Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármesterei saját településük bemutatásával nyitották meg a beszélgetést.

Kaposkelecsény a Nagymihályi járás 900 lelkes magyar faluja. A jórészt reformátusok lakta községben jelentős számú katolikus és görög katolikus vallású ember is él, az etnikai arány erős magyar többséget mutat, jelentős roma kisebbséggel. A polgármester kiemelte a község magyar iskoláját, amelyet jelenleg 80 magyar gyermek látogat. Kaposkelecsényben egy kvázi-polgárőrséget is sikerült létrehozni, a falunak anyagi helyzetéhez mérten módjában állt 4 személyt állandó szolgálatra beosztani.

A mátyusföldi Pered a Vágsellyei járás egyik legnagyobb magyar faluja, közel 3800 lakossal. Bár Pereden 80 százalék körül van a magyarok aránya,

Agócs Kőrösi Ildikó kiemelte, falujukban egyre erősebb a szlovák betelepülés, Észak-Szlovákiából és Erdőhátról is vannak új lakosaik.

A faluban aktív közösségi élet zajlik, civil szervezetek gyermeknapot, történelmi rendezvényeket szerveznek.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere 2018 decemberében vette át a Csallóköz határához közeli mátyusföldi falu irányítását. A szomszédos Pereddel ellentétben, Királyrév már Nagyszombat megyéhez tartozik, ezzel is jól szemléltetve a megyerendszer furcsaságait. A polgármester elmondta, a faluhoz tartozó telepes kolónia erősen hatással van a község etnikai arányaira, de még így is erős, 80 százalék körüli a magyar többség. Agócs elmondta, a község magyar óvodájában idén végző 5 kisgyermekből mindössze ketten folytatják a helyi magyar iskolában, annak ellenére, hogy egy modern, jó állapotban lévő intézményről van szó. A faluvezetés kiemelten foglalkozik a problémával, ahogy a községi bérlakásprogram is állandó helyet kap az önkormányzat ülésein.

Fotó:  ma7.sk

Mindhárom polgármester aktívan kiveszi részét a pártpolitikából is.

Ennek kihívásairól Varga Tibor elmondta, nem készült faluvezetőnek, önkormányzati képviselőből avanzsált polgármesterré, mert nem értett egyet a község vezetésével. Agócs Kőrösi Ildikó is négy év önkormányzati, illetve közel két éves megyei képviselői munka után lett falujának első embere. A polgármester-asszony egyébként jelenleg is a Magyar Közösség Pártjának önkormányzati politikáért felelős elnökhelyettese. Agócs Gergely két ciklus óta dolgozik megyei képviselőként, településvezetőként haszonnal alkalmazva az ott megszerzett ismereteket és kapcsolati tőkét.

A felvidéki magyarság politikai képviselete kapcsán a 2020-as választás is szóba került. Rajkovics Péter, moderátor, Bárdos Gyula korábbi javaslata alapján, felvetette a lehetőségét annak, hogy

népszerű településvezetőket is kellene delegálni az alakuló választási listára.

Agócs Gergely hangsúlyozta, az ötlet egyáltalán nem elvetendő, a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell az elkövetkező hónapokban. Szerinte helyi, önkormányzati szinten nem történt meg az a hitelvesztés, ami sok esetben országos szinten megesett a Magyar Közösség Pártjával.

Pered első embere felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kell kezelni a  tisztséghalmozást, hiszen az a választópolgároknál akár rosszul is lecsapódhat. Ugyanakkor Agócs Kőrösi Ildikó azt is hozzátette, sok esetben egymást erősítő funkciókról beszélhetünk, kiemelve, a hasznos tapasztalatokat könnyedén össze is kapcsolhatóak.

Varga Tibor jó iránynak tartja a választási lista lehetőségét, ugyanakkor szerinte olyan szereplők jelölésére van szükség, akik helyi szinten is képesek mozgósítani a magyar szavazókat.

Kaposkelecsény polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, az EP-választások során meglepően jó eredményt sikerült produkálni. A regionálisnál jóval erősebb százalékokat ért el a párt, köszönhetően annak, hogy Varga igyekezett személyesen megszólítani a választókat.

A hallgatóság soraiból érkezett kérdésre Agócs Gergely elmondta,

a szociális bérlakásoknak fontos szerep jut abban, hogy a fiatalokat otthon tartsák.

via novás polgik-fórum
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.