2019. szeptember 19., 10:31

Jelképeink szabad használata a demokrácia fokmérője - VIDEÓVAL

Áprilisban a Magyar Közösség Pártja aláírásgyűjtést kezdeményezett azzal a céllal, hogy a Szlovákiában élő összes nemzeti közösség szabadon használhassa saját szimbólumait.

sajtáj_berényi2
Fotó: Czibula Csaba

Május 15-én indult az aláírásgyűjtés, ami a mai nappal zárul. Sikerült összegyűjteni mintegy 11 ezer aláírást - mondta el Berényi József, a petíciós bizottság elnöke. A petíciót a botrányos himnusztörvény hívta életre, amit ugyan azóta korrigáltak, de számos korlátozást érvényben hagytak.

Az MKP petíciója a nemzeti közösségek jelképeinek használatát célozza, nemcsak a himnusz énekléséről, hanem a trikolór használatáról is szó van.

A választási időszakra való tekintettel Berényi nem várja, hogy a belügyminisztérium elsőrendű kérdésként vetné fel a témát, amelyet az MKP a választásokat követően is napirenden tart majd.

Berényi hozzáfűzte, a petíciót más nemzetiségű dél-szlovákiai polgárok is aláírták. 

Horony Ákos elmondta, a nemzeti jelképeket korlátozó törvény az első Fico-kabinet idején született meg.

Magyarországon, de például Szerbiában is szabadon használhatják szimbólumaikat a nemzeti közösségek. Ettől a szlovák jogállam sem zárkózhat el.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az összegyűlt aláírásokat a jövő héten adják le a petíciós bizottság tagjai a belügyminisztériumban. A belügyi tárcának harminc napja van a petíció elbírálására.

Berényi elmondta, az MKP kormányváltásra készül, a párt Országos Elnöksége ma dönt arról, hogy tárgyalásokat kezd-e az OĽaNO-val.

A jövőbeli együttműködésnek sarkalatos pontja lesz a nemzeti jelképek szabad használata.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék