2019. augusztus 13., 18:44

Téged is ringathat az Esterházy bölcső: várja a jelentkezőket az Esterházy Akadémia

Lelkes, vállalkozó kedvű, közéleti ügyek iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várják a Felvidék prominens tehetséggondozó és vezetőképző akadémiáján, a martosi Esterházy Akadémián. A négy szemeszterre lebontott képzésre húsz hallgatót vesznek fel, a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat és írásokat augusztus 25-ig kell elküldeni, a felvételi időpontja augusztus 31.

ea2.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Esterházy Akadémia

Az Esterházy Akadémia növendékeire teljes mértékben jellemző a felelősségteljes hozzáállás, a fejlődni akarás és a felvidéki magyar léthez szükséges bajtársiasság. A következő tanévben az akadémia már a harmadik évadot nyitja meg, olyan képességek elsajátítását és tudást kínál, amely nem csak a politikum, de az élet minden területén az ember hasznára válik.

Az Esterházy Akadémia célja, hogy olyan hozzáadott tudással vértezze fel a kiemelkedően tehetséges egyetemistákat és a felvidéki fiatalokat, amellyel új színt vihetnek majd a felvidéki közéletbe.

Az egyetemista korú és a 31. életévüket még be nem töltött érdeklődők augusztus 25-ig jelentkezhetnek az Esterházy Akadémiára, a felvételi napja augusztus 31.

A képzések péntekenként és szombatonként zajlanak. Az idei képzésre való jelentkezéskor is komoly feltételeket kell teljesíteni az érdeklődőnek, életrajzon és motivációs levélen kívül egy saját esszét is csatolni kell, amelyet háromtagú bizottság bírál el szakmai és rátermettségi szempontok szerint. Idén négy témakörből választhatnak a reménybeli leendő akadémisták az esszéíráskor. A jelentkezéshez két ajánlólevélre is szükség van, amelyet például közéleti személyiségek, médiaszakemberek, polgármesterek, oktatásban dolgozó személyek adhatnak a jelentkezőnek.

Fotó:  Esterházy Akadémia

A felvételi során a bizottság tagjai személyesen beszélgetnek el az érdeklődőkkel közéleti és mindennapi kérdéseket érintőleg.

A programba húsz akadémista nyer felvételt. A képzés két évig tart. A páratlan félév mindig szeptember közepén, az alsóbodoki zarándokmise előestéjén kezdődik és karácsonyig tart. A páros félév mindig január második felében kezdődik és a júliusi Martosi Szabadegyetemig tart. Egy félév 10 képzési alkalomból áll, melyért havi szinten 200 euró ösztöndíjban részesülnek a növendékek. Az ösztöndíjak látogatás arányosak.

A növendékeket a felvidéki és magyarországi közélet és tudományos élet kiemelkedő képviselői készítik fel félévekre lebontott tanterv alapján a közéleti pályára. Az előadások mellett kommunikációs és retorikai tréningeken vesznek részt a hallgatók.

Az első félév központjában a felvidéki közéleti témák állnak. A második szemeszter az eszmetani alapvetések elsajátítását szolgálja, valamint a hallgatók betekintést nyerhetnek szerkesztőségek, rádiók, televíziók vagy épp az online média működésébe. A harmadik félév a politikaelmélet világába vezeti a hallgatókat, a negyedik pedig a gyakorlati politizálásra, újságírásra és kampánytechnikák elsajátítására készíti fel őket.

A gyakorlati képzés során beszédművelést, retorikát, tudósítást, hírszerkesztést, blogírást, érveléstechnikai vagy újságírói gyakorlatokat sajátíthatnak el.

Fotó:  Esterházy Akadémia

Az elméleti és gyakorlati képzés mellett pedig az oktatók a növendékek mentorálását is vállalják, így az „esterházysok” saját meglévő vagy későbbi szakmájuk mellett komoly pártfogót kapnak.

Gubík László, az Esterházy Akadémia elnöke portálunknak elmondta sok olyan érdeklődő is jelentkezik az akadémiára, aki már elhagyta a felső biológiai korhatárt. A válogatásnál figyelembe veszik azt, melyik az a legfelső korosztály, aki még összhangban tud dolgozni akár egy első-, vagy másodéves egyetemistával, mert fontos az, hogy az akadémisták fejlődjenek, tanuljanak és egymáshoz idomuljanak, hiszen így alakul ki az egész Felvidéket átszövő összetartás és bajtársiasság. 

Az elnök hozzátette,

eddigi szociológiai elemzéseik arról tanúskodnak, hogy a szakmákat tekintve nagyon színes a csapat,

rangos magyarországi és szlovákiai egyetemekről érkeztek hallgatók, akik közt volt jogász, bölcsész, nyelvész, politológus, orvos és sok egyéb más szakmát tanuló diák is. Földrajzilag szinte az egész Felvidékről volt már hallgatója az akadémiának, bár Gömörnél mintha megszakadna az érdeklődés, örülnének annak, ha a Bódva-völgyből és Bodrogközből is több hallgató érkezne – tette hozzá Gubík László.

Elárulta azt is, a nemek harcában a férfiak javára billen a mérleg, sokkal kevesebb lány jelentkezik az akadémiára, mint fiú, holott az előző évfolyamban éppen egy kisgyermeket nevelő anyuka lett az akadémia legkitűnőbb diákja és nyerte el ezzel az Esterházy nagykövet címet. Az elnök szerint Martos különösen jó helyszínt biztosít a szakmai odafigyelés és a lelki elmélyülés szempontjából, hiszen ebben az érintetlen természeti közegben elterelődik a figyelem a mindennapok forgatagáról és zajáról.

Gubík örömmel konstatálta, hogy

a volt hallgatók mind megállják a helyüket a közélet színpadán, állásba álltak, vagy a mentorprogramnak köszönhetően további lehetőségek nyíltak meg előttük.

Napjainkban különösen fontos az, hogy a felvidéki ifjúság és produktív generáció egységbe kapaszkodjon, az Esterházy Akadémia pedig kiváló lehetőségeket ad a fiatalság mozgósításához és erős alapokat épít a bajtársiasság érzéséhez. Gubík hozzáteszi, Esterházy János politikiai öröksége és a mártírgróf kultuszának őrzése mindenek felett áll az akadémián is, a növendékeket pedig összeköti az Esterházy bölcső.

Fotó:  Esterházy Akadémia

Az Esterházy-örökség ápolása az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközponttal és egyéb, Esterházy Jánoshoz köthető szervezetekkel történő együttműködés, továbbá az Esterházy János szellemiségét hordozó rendezvények látogatása, illetve saját jótékonysági akciók és kulturális rendezvények szervezése által valósul meg.

„Szeretnénk tevékenyen részt vállalni a boldoggá avatási eljárás segítésében. Ha olyan generációk nőnek fel a Felvidéken, akik képletesen az anyatejjel szívják magukba az „esterházyságot”, akkor biztos kezekben lesz a felvidéki magyarság jövője” – zárta le Gubík László.

ea2.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.