2019. szeptember 5., 12:33

Szlovákiában komoly problémát jelent az orvosok elöregedése

A szlovákiai orvosok egynegyede 60 év feletti – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból. A kérdés megoldása nagy kihívást jelent az egészségügyi minisztérium számára is.

orvos_alkohol
Médialapozó
Fotó: noviny.sk

A szakszemélyzet elöregedése komoly problémát jelent a szlovákiai egészségügy számára csakúgy, mint a kórházak és ambulanciák elégtelen, elavult felszerelése vagy az egészségügyi nővérek és orvosok hiánya.

Az NCZI adatai szerint egészségügyi dolgozóink száma 2009 és 2017 között 77 961-ről 81 068-ra nőtt. Ez akár jó hír lehet, de hamis illúziókat is kelthet a szlovákiai egészségügy állapotáról.

Ha azonban egy másik tényezőt is figyelembe veszünk, a helyzet teljesen más megvilágításba kerül. Ez a faktor a 60 év feletti egészségügyi személyzet arányának növekedése, amely a 2008-ban mért 14,4 százalékról 26,6 százalékra nőtt 2017-ben.

A szlovákiai orvosok életkorának alakulása az utóbbi években. Jelenleg egynegyedük 60 év feletti.
Fotó:  Inštitút zamestanosti
A szlovákiai orvosok életkorának alakulása az utóbbi években. Jelenleg egynegyedük 60 év feletti.

Ha a szlovákiai egészségügyben nem sikerül lelassítani vagy megakadályozni az elöregedést, az a közeljövőben az egészségügyi ellátás összeomlásához és betegellátási problémákhoz vezethet.

Habár szlovákiai orvosok körében a legnépesebb korcsoportot a 60 év felettiek alkotják (sőt, a Besztercebányai kerületben ez az arány eléri a 30,8 százalékot), a helyzet mégsem olyan drámai, mint például a fogorvosok esetében – a Nyitrai kerületben 46,1 százalékuk 60 év feletti.

A nyugdíjaskorú orvosok aránya tehát továbbra is egyre emelkedik, miközben a fiatal orvosok létszáma nem nő hasonló ütemben.

orvos_alkohol
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.